L'advocat de Carles Puigdemont i dels consellers cessats Clara Ponsatí i Lluís Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, se serveix d'una fina però contundent ironia, i d'humor, quan explica la situació judicial dels seus clients, el judici al Suprem i, en general, la situació a Catalunya. «En cas contrari ens hauríem de posar a plorar».

Cuevillas va ser ahir a Manresa al cicle Pessics de Vida. El judici contra els dirigents independentistes i la rellevància que ha adquirit Cuevillas van fer que força estona abans de començar l'acte la sala gran del Casino ja estigués plena de gom a gom. Hi va haver gent que va quedar a fora.

Entrevistat pel periodista de Regió7 Josep Sallent, Cuevillas va dir que coneixent Puigdemont no descarta que «en algun moment torni». Llavors es va sentir un sonor «ostres!» a la sala, i va continuar dient que «si pensa que, tot i sabent que serà detingut, humiliat i represaliat, pot ser el detonant perquè la causa avanci, el veig molt capaç». Va afirmar que l'alternativa és esperar que el delicte prescrigui d'aquí a 20 anys, «però crec que tornarà molt abans com a president de la República Catalana», i va assegurar que ja estan preparats per afrontar «una nova euroordre» quan el Tribunal Suprem

Cuevillas és catedràtic de Dret Processal, «que és el dret més abstracte i sofisticat perquè és com el reglament del joc», va explicar. Precisament per això el van contractar, segons va dir. A Puigdemont no el coneixia. L'havia saludat en un acte públic en una ocasió «i va posar cara de saber qui era, com fan tots els polítics». «És una persona resistent i resilent. Molt fort de ment», va dir.

De la situació catalana de l'últim any i mig va opinar que és surrealista, i que el procés de la independència és imparable, com ho demostra «que som aquí en una sala plena escoltant un advocat a la mateixa hora que juga el Barça i quan segur que hi ha coses més divertides a fer».

Del judici al Suprem es va mostrar convençut que «malgrat l'eufòria de les dues primeres setmanes» hi haurà sentència condemnatòria, que el president de la sala, Manuel Marchena, «el veurem cada dia més nerviós» i que el cas arribarà a Estrasburg d'aquí a 7 o 8 anys. «La unitat d'Espanya ho justifica tot», va opinar. També va dir que cal crear les condicions necessàries perquè a Europa, «que és molt més que els estats», li sigui més rendible intervenir.