La sessió plenària de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous, que ha estrenat horari a les 5 de la tarda (fins ara els plens començaven a les 7), ha aprovat definitivament el text refós del Pla de millora urbana Alcoholera de Manresa. Ho ha fet amb el vot en contra de CUP i PSC i l'abstenció de DM.

(El ple que se celebra aquest dijous al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa. Foto: Francesc Galindo)

Es tracta del pla que guiarà la construcció de la primera gran promoció de pisos que es portarà a terme a la ciutat després de l'esclat de la bombolla immobiliària. En concret, la construcció per part del Banc Santander d'un centenar de pisos a l'espai que ocupa l'antiga fàbrica l'Alcoholera i bona part de l'aparcament de l'estació d'autobusos.

El ple de juny del 2016 va autoritzar l'operació i es va explicar que el Banc Santander tenia la intenció de posar-la en marxa de manera imminent.

A hores d'ara, encara no s'ha superat la fase de tràmits administratius per a una actuació que, a banda de l'habitatge, suposa reduir a la meitat la capacitat de l'aparcament de l'estació d'autobusos.

Pel que fa a la tramitació, el 24 de juliol del 2018 la junta de govern local va aprovar inicialment el Pla de Millora Urbana Alcoholera, presentat per la propietat.

Es va fer la sol·licitud d'informes sectorials necessaris al departament de Territori i Sostenibilitat (aigües i mobilitat), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Agència de Residus més informe previ a la Comissió Territorial de la Catalunya Central (per raó que l'aprovació definitiva és municipal), informe de la Comissió permanent de patrimoni de l'Ajuntament i informe de Mobilitat fet per l'Ajuntament.

El 9 d'octubre va ser la data de l'anunci d'inici de l'exposició pública, que va durar un mes. El 9 de novembre, amb l'exposició pública finalitzada i tots els informes rebuts, la propietat va procedir a incorporar les modificacions prescrites en els informes sectorials.

Canvis a l'estació de busos

Cal recordar que, tal com va aprovar el ple municipal el novembre del 2016, amb el vistiplau definitiu del conveni urbanístic amb el Banc Santander es perdran la meitat de places de l'aparcament de l'estació d'autobusos.

El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, va explicar en aquell ple que la Generalitat havia presentat una al·legació per posar en evidència que el desenvolupament d'aquest àmbit provocarà una reducció del 50% de l'espai destinat a l'aparcament de l'estació d'autobusos.

Aloy va recordar que aquest àmbit ja estava delimitat des del pla general de l'any 1981 amb aquesta afectació, i també ho va fer el pla del 1997, així que, efectivament, quan l'obra tiri endavant hi haurà un decrement de places d'aparcament.

L'edificabilitat queda fixada en 100 habitatges i Aloy va subratllar el fet que aquesta operació aportarà a la ciutat més de 3.500 metres quadrats de sòl públic, 2.700 dels quals seran de zona verda en un sector molt dens de la ciutat.

La intervenció, a més de la creació de nou habitatge, preveu la restauració de la xemeneia de l'Alcoholera, i la conservació parcial de les façanes de la nau original de la fàbrica. El govern defensa l'operació perquè es tracta d'un àmbit de desenvolupament que durant dècades no ha estat possible materialitzar.