El sindicat intercomarcal de Pensionistes i Jubilats de CCOO ha quantificat el dèficit assistencial que pateix la gent gran de Manresa en 294 places públiques o concertades de residència, 285 d'atenció domiciliària, 93 de centre de dia i 122 de pisos tutelats.

Les xifres van ser fetes públiques ahir en roda de premsa per part de Josep Fuentes, Josep Ramon Mora i Víctor Feliu com a membres del sindicat.

Mora, exregidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa per ICV, va explicar que les xifres són les que surten fent servir les mateixes ràtios de cobertura que utilitza la «Diagnosi de necessitats assistencials actuals i futures de la gent gran» encarregada per l'Ajuntament.

El resultat és que en el servei d'atenció a domicili l'oferta pública i concertada a Manresa és de 354 persones ateses (de les quals 216 ho són per persones contractades per l'Ajuntament i 138 reben una atenció concertada) quan n'haurien de ser 639. «D'aquí surt el dèficit de 285 places» , va explicar Mora, «gairebé tantes com les que es cobreixen».

Pel que fa a les residències, en aquests moments hi ha 91 places de residència públiques i 135 de concertades, en total 226 places, quan «segons la ràtio de cobertura que es considera adequada Manresa hauria de tenir 520 places. Per tant, en falten 294».

Quant a centre de dia, a la ciutat hi ha 55 places, de les quals 15 són públiques i 40 concertades, quan la cobertura «hauria de ser de 148, així que en falten 93». Finalment, hi ha 26 places públiques de pisos tutelats i «el dèficit arriba fins a les 122 places».

Per a Mora, «el diagnòstic i el càlcul confirma els dèficits assistencials que han estat negats durant molts anys, però que queden clarament retratats». Va afegir que la diferència entre l'anàlisi de les dades que fa CCOO «és que l'Ajuntament suma a la dotació actual les privades i per això li surt un dèficit menor. Però nosaltres considerem que l'oferta privada és un altre mercat» amb uns preus més cars.

La conclusió, per a CCOO, és que el pla estratègic que ha d'elaborar l'Ajuntament «no pot ser una simple declaració d'intencions que expressi voluntats sinó mesures concretes, quantificades i que han de produir un canvi qualitatiu que permeti que en el proper mandat municipal es puguin eixugar els dèficits en tots aquests serveis». Van reclamar que el pla sigui aprovat pel ple amb el màxim consens polític.