A les rues de Carnaval de la Catalunya Central s'esperen poques paròdies polítiques. Malgrat que el judici del procés marca de ple l'actualitat, les tensions entre Catalunya i Espanya continuen, i s'aproximen tres cites electorals, les botigues de disfresses asseguren que hi ha hagut poc interès per comprar màscares de rostres coneguts de la vida política, i organitzadors de les rues no han sentit que gaires grups s'hagin inspirat en l'actualitat per crear les seves carrosses.

Habitualment, els grups que participen en les rues no difonen amb anterioritat de què aniran disfressats, però persones vinculades a les de Berga i Sant Joan de Vilatorrada -municipi que ha viscut de ple les mobilitzacions davant la presó de Lledoners- no tenen constància que la política estigui present en les festes d'aquesta tarda. Tan sols a Berga, el grup Generació del 95, una de les colles habituals i coneguda perquè cada any parodia algun fet que ha estat notícia, ha difós un vídeo còmic per escalfar motors de cara a la rua sobre un altre vídeo en què un veí de Berga s'encara a JaimeVizern, president de Democracia y Unidad Española, per arrancar les estaques grogues en suport als presos polítics de la rotonda de l'entrada sud de Berga. A diferència d'altres anys, en què la tensió a Catalunya era a la diana de les paròdies, aquest any la política s'espera que hi sigui poc present.

A les botigues, també constaten el poc interès per la política aquest any. Ni màscares dels líders de les formacions, ni disfresses de guàrdies civils, ni togues de jutge no han aconseguit triomfar. «Algú ens n'ha demanat una de Puigdemont, però no ha estat la tònica. La gent ha preferit vestir-se de personatges de sèries i també han tingut èxit els pijames d'animals, que estan de moda en els darrers anys», explica Núria Gómez, propietària de la botiga manresana La gresca.

Ahir es van exhaurir les granotes taronja que porten els personatges de la popular sèrie La casa de papel que es pot veure a Netflix. De fet, ahir a la tarda no paraven d'entrar clients a l'establiment que buscaven a darrera hora una disfressa per a aquest cap de setmana, i molts acabaven comprant un dels pijames que simulen, sobretot, animals. Una disfressa simple, gens complexa i que abriga. «Tot i que n'hem venut molts, també és cert que va a la baixa», explica Gómez, i afegeix que, malgrat la feina que sempre hi ha els dies previs al Carnestoltes, aquest any no hi ha hagut tants clients com altres anys. És un denominador comú en les botigues consultades.

El personal de la botiga La traca també assegura que tenen perruques de polítics en el seu catàleg, però que han tingut poc èxit, i expliquen que molts clients es queden una disfressa i, a banda, adquireixen pel seu compte complements per acabar de configurar el personatge que volen recrear. En aquest establiment asseguren que enguany hi ha molta varietat, des de clients que van de víkings a grups van de genis màgics i monges. A part, darrerament el maquillatge s'ha convertit, en molts casos, en l'element més important de la disfressa, més enllà del vestit, expliquen a La traca. I és que el maquillatge pel Carnestoltes ha anat prenent rellevància els darrers anys.

A La disfressa, també a Manresa, es dediquen exclusivament al lloguer de disfresses. Es tracta d'un sector de negoci diferent de la resta, perquè els vestits tenen un teixit més elaborat. «Aquest any, han tingut èxit personatges de la televisió i superherois com Catwoman, Batman i Spiderman», explica la propietària del negoci, Maria Jesús Guisart.