Manresa no tindrà actes el proper 8 de març, Dia Internacional de la Dona, perquè l'Ajuntament s'ha afegit a la vaga feminista i no ha organitzat cap activitat per a aquell dia, tal com explica avui Regió7. Però sí que comptarà amb una quarantena d'activitats que s'han programat durant el mes de març amb motiu del 8-M per reivindicar el paper de la dona en la memòria històrica, «moltes vegades infravalorat i invisibilitzat», denuncien els organitzadors.

L'any passat els sindicats van convocar una vaga inèdita a la que es va sumar també el consistori manresà. Aquest any també ho farà, després que ahir tots els grups municipals excepte Ciutadans votessin a favor de donar suport a l'aturada. És per això que l'acte institucional es farà el dilluns 11 de març i no el divendres 8. L'acte (al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa a les 19 h) comptarà amb la historiadora Assumpta Montellà, que oferirà la xerrada «La història de les dones». La conferència anirà acompanyada d'una actuació musical a càrrec de Celeste Alías i Maria di Pace.

El dia de la vaga l'única acció que hi ha prevista de forma institucional és la col·locació del llaç lila a la façana de l'Ajuntament. A la tarda, a partir de les 7, hi ha prevista una manifestació convocada per sindicats i el moviment feminista que començarà a la Benplantada. La regidora de la Dona i Igualtat de Manresa, Cristina Cruz, n'ha fet difusió aquest divendres al matí durant la presentació del programa d'actes.

Nou itinerari teatralitzat

Cruz també ha anunciat una de les novetats que tindrà lloc enguany i de la que se'n podria fer una segona edició «pel gran èxit d'inscripcions que està tenint». Es tracta de l'itinerari dramatitzat «Les dones també hi érem», a càrrec de l'historiador Francesc Comas.

Un grup d'actors donarà a conèixer diferents col·lectius de dones que van jugar un paper important en la història local, segons ha explicat la tècnica Carme Batista des del Consell Municipal de la Dona. L'activitat, que és gratuïta, es farà el dissabte 9 de març a 2/4 d'11 del matí a la plaça Major. Les inscripcions s'han de fer al SIAD abans del dia 8, presencialment, per telèfon o al correu siad@ajmanresa.cat. Batista ha explicat aquest matí que les 25 places que s'han obert per a fer l'itinerari ja estan esgotades i que hi ha unes 15 persones en llista d'espera, motiu pel qual s'estan plantejant realitzar una segona edició de l'itinerari.

Altres activitats també destacades del programa són la sortida a la Maternitat d'Elna el 10 de març, guiada per la historiadora Assumpta Montallà, que també visitarà la platja d'Argelers i la tomba d'Antonio Machado; el concurs de mems per la igualtat adreçat a l'alumnat de secundària, del qual se'n sabran els guanyadors el dijous 14 de març en un acte a l'institut Lluís de Peguera, a les 6 de la tarda; o la 3a Cursa de la Dona «Juntes guanyem», organitzada pel gimnàs Vela i que tindrà lloc el diumenge 17 de març a partir de 2/4 d'11 del matí. Per primer cop, abans de la cursa de 5 km per a adults, se'n faran dues de més curtes infantils, que començaran a 2/4 de 10.

En la presentació d'activitats hi han participat, juntament amb la regidora Cristina Cruz i la tècnica del SIAD Carme Batista, Verònica Soto, representant del Consell Municipal de la Dona; Julia Fernàndez, professora de l’institut Lluís de Peguera; i Elena Rueda, entrenadora del gimnàs Vela.

Podeu consultar tota la resta de la programació en aquest enllaç.