Un incendi a la part vella de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ahir al migdia va obligar a desallotjar, de forma preventiva, una trentena de treballadors i a confinar tots els pacients i persones que es trobaven a l'interior del recinte durant poc més d'una hora, segons van informar els Bombers de la Generalitat, que van treballar amb vuit dotacions al lloc dels fets.

El foc, del qual se'n desconeixen les causes, es va declarar en un magatzem que hi ha a la planta -3, al qual s'accedeix des del carrer del Beat Joan Grande. Segons fonts de la Fundació Althaia -que gestiona l'equipament- consultades per aquest diari, en aquest magatzem es guarda «tot tipus d'objectes i material». Les flames van cremar un parell de prestatgeries. No hi va haver ferits ni danys estructurals provocats pel foc, segons fonts de la Fundació Althaia, que gestiona l'equipament.

Els cossos d'emergències van rebre l'avís a les 13.56 hores. En aquell moment es va activar el pla d'autoprotecció de l'hospital, un protocol d'emergència que s'activa en cas d'incendi, per exemple. De forma preventiva es van desallotjar una trentena de treballadors de les àrees de farmàcia i cuina, i també es va demanar als pacients i a les persones que es trobaven a l'interior de l'edifici que no en sortissin fins que s'hagués extingit el foc.

Mitja hora més tard de l'avís, a les 14.24 hores, els Bombers van donar el foc per apagat, però van seguir remullant la zona afectada una estona més. Bombers i personal de manteniment del centre hospitalari van haver d'extreure el fum, que s'havia propagat a les dues plantes superiors a través dels forats dels ascensors.

A les 15.07 hores, un cop acabades les tasques d'extracció del fum i ventilació, es va finalitzar el confinament i es va deixar entrar tothom a l'hospital, també els trenta treballadors desallotjats, que van poder continuar l'activitat amb normalitat. Cinc dotacions de Bombers es van quedar inspeccionant els magatzems i la resta del centre hospitalari per assegurar que no hi havia altres danys causats pel foc. Segons fonts d'Althaia, l'incendi no va provocar cap afectació estructural a l'hospital manresà.

Es retarda la diàlisi

L'incendi d'ahir va provocar, a banda del confinament dels pacients i el desallotjament d'alguns treballadors, que la unitat de diàlisi hagués de retardar el tractament previst per a primera hora de la tarda, segons van explicar fonts d'Althaia.

La unitat de diàlisi és a la part vella de Sant Joan de Déu des que es va traslladar des del Centre Hospitalari. És ubicada a la planta 0, i és tota nova, perquè es va rehabilitar completament abans de portar-hi diàlisi. Les persones malaltes que havien de fer el tractament ahir a partir de les 2 del migdia van haver d'esperar una hora i mitja, aproximadament, per poder fer diàlisi. El tractament va començar a quarts de 4 de la tarda, quan el foc ja s'havia donat del tot per extingit. El dispositiu d'emergències va finalitzar a les 15.45 hores, segons Althaia.