Fa just 5 anys que la Fundació Universitària Balmes de Vic i la Fundació Universitària del Bages de Manresa van signar un contracte de federació universitària que va suposar el naixement de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Ahir els presidents de les dues fundacions, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l'alcalde de Manresa, Valentí Ju-nyent, van presentar un nou acord que dona més estabilitat a la federació que a partir d'ara, segons s'explicita, tindrà una durada indefinida. El novembre passat Regió7 ja va avançar que Manresa i Vic renegociaven la federació universitària per estrènyer lligams. L'acord es va fer públic ahir per sorpresa amb un comunicat.

En un acte celebrat a la conselleria d'Empresa i Coneixement, els presidents de les dues fundacions van qualificar la revisió del contracte federatiu de «fet transcendental». Segons el document signat, la federació universitària ha estat «un model d'èxit que ha aconseguit trobar una fórmula de consens basada en la generositat dels actors i en les sinergies i complementarietats institucionals».

Deures que caldrà fer

Segons el comunitat fet públic per la UVic-UCC, la renovació del contracte federatiu es planteja després de 5 anys de creixement de l'estructura universitària, i això «requereix formular un nou full de ruta per als següents anys que fixi les temàtiques que es volen abordar conjuntament», així com excloure «aquelles en les quals no es vol incidir».

En un termini de sis mesos s'ha d'elaborar un nou full de ruta per determinar les perspectives de treball conjunt en temes com la programació acadèmica de graus i màsters, la formació contínua, la formació semipresencial i en línia, la recerca, la transferència de coneixement, la internacionalització, el màrqueting i els serveis comuns.

Així mateix en el document es detalla que en cas d'incompliment greu dels compromisos o una manca de coincidència greu en els objectius i finalitats entre les dues fundacions universitàries, s'ha de posar de manifest. Si es dona el cas les parts es comprometen a cercar les solucions adequades. En darrera opció es buscaria la mediació de la Secretaria General d'Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Estabilitat i solidesa

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va assegurar que la renovació del contracte federatiu «és una excel·lent notícia per al sistema universitari, i un exemple de la voluntat de col·laboració, confluència d'energies i recerca de sinergies que serà clau en la construcció de la Catalunya basada en el coneixement a què aspirem». També va dir que és una mostra «inequívoca» de l'èxit de la federació, i que el seu caràcter indefinit «dotarà de l'estabilitat i solidesa imprescindibles l'oferta d'educació superior de la Catalunya Central».

El president de la Fundació Universitària del Bages i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va remarcar el potencial de la federació com a eina de consolidació de la UVic-UCC dins el sistema universitari català i europeu, i de creixement del dos campus. Segons la seva opinió, la federació «ha permès plantejar projectes que requereixen envergadura institucional com la facultat de Medicina. Gràcies a la federació la Fundació Universitària del Bages és avui un campus més gran, amb més activitat, d'una universitat amb projecció internacional».

La presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va manifestar al seu torn que «el nou acord amb Manresa suposa la consolidació definitiva de la universitat dins el sistema universitari». També va afegir que la federació «ens ha fet una ciutat més gran gràcies al creixement de la institució que treballa pel reequilibri territorial i social de la Catalunya Central».

Primers graduats UVic-UCC

La UVic-UCC té gairebé 9.000 alumnes de titulacions oficials aquest curs 2018-2019. Hi ha hagut un 10 % més de matriculacions que no pas el curs passat. Des que es va signar la federació universitària la matriculació d'estudiants ha anat creixent. Des de fa dos anys disposa de la facultat de Medicina, que el curs vinent tindrà dues unitats docents, una a Vic i una altra a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

Aquest curs sortiran de Manresa i de Vic els primers alumnes que es graduaran per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, UVic-UCC.