La candidata de Fem Manresa, Roser Alegre, a més de treballar com a dinamitzadora de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, és jugadora del Manresa Rugby Club. Ho va dir ella mateixa ahir al migdia en el primer gran acte de precampanya que la candidatura va fer a la plaça de la Pau de la Font dels Capellans. Tot i que va fer referència a l'esport que practica per descriure els valors del treball en equip, aquesta figura li va anar com l'anell al dit per introduir la idea del sorpasso electoral. No va esmentar aquesta paraula, però sí que va reivindicar la candidatura que encapçala com «l'única d'esquerres transformadora amb capacitat de guanyar l'Ajuntament».

Sap que és una fita molt difícil d'assolir. «Ens sentim fortes per assentar la construcció de Fem Manresa, tenim moltíssima il·lusió, però som conscients que el repte que tenim davant és enorme, perquè volem guanyar». No és una casualitat que el primer acte gran de precampanya fos a la Font dels Capellans, i a pocs car-rers de distància de la Sagrada Família, dos dels grans barris obrers de la ciutat, i d'on Fem Manresa necessita beure electoralment si vol aconseguir millorar els resultats i ser clau en la política municipal. I, efectivament, el repte no és fàcil perquè, precisament, fa quatre anys la CUP (el partit amb més pes que integra la candidatura) només va aconseguir 36 vots a la Font dels Capellans, on PSC i ERC van obtenir uns bons resultats. Al barri de la Sagrada Família, va ser quarta força política, amb 244 paperetes.

A l'acte van assistir unes 120 persones i hi van participar rostres coneguts de la política catalana, amb un perfil activista i marcadament d'esquerres, com l'exdiputada de la CUP Mireia Boya i Joan Josep Nuet, coordinador general d'Esquerra Unida i diputat de Catalunya en Comú Podem, ambdós processats per desobediència, a més de la també diputada de l'espai dels comuns Elisenda Alamany i el diputat de la CUP Vidal Aragonés.

Només fa quatre anys de les darreres eleccions municipals, però el tauler del joc polític ha variat tant en aquest temps que esperen sumar més vots de les zones més obreres, i on les formacions d'esquerres se la juguen. Per aquest motiu, Alegre va esmentar altres barris en el discurs que també podrien ser clau per a la candidatura. «Fem aquest acte a fora perquè ens volem apropar a la realitat de la ciutat. Juntes fem un projecte nou, il·lusionant i ambiciós, i volem que arreli a cada un dels barris, la Font dels Capellans, la Plaça Catalunya, la Balconada, les Escodines, Valldaura...», va afirmar. En aquest context, Fem Manresa, per guanyar musculatura electoral, va posar èmfasi en el seu tarannà d'esquerres i en l'activisme social. «Venim de la lluita al carrer, de l'activisme social, del moviment obrer i bevem dels dies que hem compartit a peu de car-rer en el 15-M, els 1 i 3 d'octubre del 2017, de les vages generals i les vagues feministes».

I, en aquest sentit, Alegre va dir que és l'hora de canviar la imatge de la ciutat a través dels veïns dels barris. «Els diferents governs han propiciat que pensem que vivim en una ciutat grisa i deprimida on predomina el ciment i l'asfalt. Però no ens hem de resignar a tenir una ciutat avorrida i trista, i sense il·lusió, amb places i carrers on no val la pena fer-hi vida. Volem un ajuntament que es responsabilitzi de la vida diària de la gent de la ciutat», va afegir, i va remarcar que «els diferents partits que han governat no han respost als problemes de la gent, com el desnonament, la pobresa energètica i la precarització dels llocs de treball. I han afavorit la creació de grans superfícies en comptes d'ajudar el petit comerç».

Aplaudint la fusió de partits

La candidata de Fem Manresa va ser acompanyada de polítics de fora del Bages reconeguts pel seu activisme i per haver estat al capdavant de formacions d'esquerres que integren la candidatura manresana.

Més enllà del discurs d'Alegre, que va plantejar els valors que inspiren la seva candidatura, els polítics convidats a l'acte d'ahir van aplaudir que a Manresa s'hagi aconseguit que diferents partits d'esquerres s'hagin unit per presentar-se a les eleccions, i hagin posat per davant els interessos dels ciutadans.