Comerciants de la UBIC de Manresa i del Centre Històric han celebrat aquest cap de setmana dues iniciatives molt semblants però en dies diferents. Els primers van fer acte de presència ahir al passeig de Pere III amb la 23a edició del Fora Stocks, que va tenir 37 comerços i molt ambient tot el dia malgrat coincidir amb el Carnestoltes Infantil. I els segons van fer l'Estocs Fora divendres i dissabte. Des de la regidoria de Comerç, tal com ja va explicar dissabte aquest diari, durant la presentació del Fora Stocks es va demanar més unitat al comerç de la ciutat.

Preguntats uns i altres per aquest diari, la majoria estan d'acord que seria una bona opció celebrar la proposta de forma conjunta, però admeten que fins ara les associacions de comerciants no n'han parlat. Jordi Morera, president dels botiguers de La Plana-Born, afirma que no és una proposta que descartin però comenta que «mai ho hem comentat amb la UBIC, i nosaltres trobem més pràctic fer-ho divendres i dissabte perquè ja és l'horari comercial que tenim marcat i ho fem davant la botiga, no ens hem de traslladar».

«Es va fer a la nostra esquena»

Pel que fa a la UBIC, Tània Infante, la presidenta, sí que considera que es podrien organitzar activitats comercials de forma conjunta «per evitar duplicitats i intentar que els esdeveniments creixin». Lamenta, però, que els comerciants del Centre Històric «no ens van comentar res quan van decidir fer l'Estocs Fora, es va fer a la nostra esquena. La veritat és que em sembla absurd, tenint en compte que és el mateix cap de setmana que el Fora Stocks», valora la presidenta de la UBIC.

Per ocupar la via pública els comerciants han de demanar permís a l'Ajuntament. Sobre això, Infante diu que no li consta que els botiguers del Centre Històric l'hagin demanat, apunta Infante, i que aquest podria ser un aspecte al qual es vol fer front des de la regidoria de Comerç.

«A vegades no es demana autorització per desconeixement, simplement», diu Infante.

Preguntat per aquest aspecte, però, Jordi Morera, dels comerciants de La Plana-Born, assegura que des de l'associació es va demanar permís per fer l'Estocs Fora i l'Ajuntament els el va do- nar. També ho comenta Eduard Franquesa, propietari de l'establiment 1915 Original a la Plana de l'Om: «Paguem a la UBIC i també a l'associació de la nostra zona i, per tant, l'Ajuntament ens ha donat permís per a tots els dies». A la seva botiga han aprofitat per vendre estocs de bosses, maletes i motxilles de temporades passades els tres dies. Franquesa troba normal que no tothom vulgui sumar-se al Fora Stocks perquè «hi ha gent que no vol treballar els diumenges».

Rosa Puigdellívol, propietària de la botiga Regina, que ahir tenia parada al Fora Stocks, també pensa que aquesta iniciativa tindria més pes si els comerciants anessin a l'una.

Òscar Cuadras, responsable de Franquesa, hi està d'acord però afegeix que «això passa a moltes ciutats perquè hi ha un buit legal. Es pot prohibir als comerciants que no són de la UBIC que treguin les coses al carrer?», es pregunta.