Una subvenció de 50.000 euros de la Diputació que ha rebut a través de l'Ajuntament ha permès a la basílica de la Seu de Manresa posar al dia alguns dels espais que li fan de carta de presentació per a les persones que van a visitar el temple. Avui dilluns n'han fet la presentació els responsables directes de la Seu i de l'Ajuntament.

En concret, la subvenció ha servit per modernitzar l'espai d'acollida -la recepció- que hi ha a l'entrada cap al claustre. L'han pintat de blanc, s'ha canviat tot el mobiliari i s'ha posat més a la vista el nou marxandatge: postals, punts de llibre, tasses, imants, xapes... l'edició del qual ha assumit la parròquia. La sala de l'audiovisual, que és la que hi ha quan ja s'és a l'interior del claustre, també s'ha modernitzat. S'han tret les cadires que hi havia i s'hi han col·locat uns bancs; s'ha millorat la il·luminació i s'ha substituït la pantalla per projectar-hi el vídeo de la Seu per una projecció directa a la pedra de la paret que, sorprenentment, esdevé una superfície totalment adequada. El vídeo s'ha fet nou, dura nou minuts i explica amb un estil més modern que el que hi havia fins ara la història de la Seu i la riquesa del seu patrimoni. Aquesta sala quedarà oberta a partir d'ara pensant en els visitants que vulguin veure la basílica.

La cripta quedarà oberta

Del projecte de renovació de l'espai d'acollida i de la sala de l'audiovisual, i de l'audiovisual directament, se n'ha encarregat l'empresa Produccions Culturals Transversal, SL, amb Anna Comas com a cap de projecte. A més a més, s'han col·locat càmeres de seguretat a la cripta, la qual cosa també permetrà tenir-la oberta durant l'horari de visita, mentre que, fins ara, estava tancada i només s'obria quan eren visites acompanyades per motius de seguretat. Les fotografies del marxantatge que ha pagat la parròquia, que també ha assumit altres millores, són obra d'Oriol Segon.

En la presentació hi han pres part l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor de Turisme, Joan Calmet; el rector de la Seu, mossèn Jean Hakolimana, i la responsable de gestió turística i cultural de la Seu, Mete Codinach. S'ha excusat la presència del responsable de la Diputació pel fet que era el darrer dia que es podien fer inauguracions lligat amb el tema del calendari electoral i aquest tenia una cita a Barcelona. També hi han assistit Marc Aloy, regidor d'Urbanisme i Llicències; Neus Comelles, regidora de Promoció de Ciutat i Festes; mossèn Josep Maria Riba, delegat episcopal de Patrimoni del bisbat, i Ramon Prat, de l'Associació dels Amics de la Seu.

El "pal de paller"

En els parlaments, mossèn Joan (Hakolimana) ha destacat que les millores que s'han pogut fer el 2018 a la Seu han tingut "tres actors clau que han estat l'Ajuntament, la Diputació i el grup de visitants, pelegrins i turistes que han visitat la Seu, que han permès al temple acumular mitjans per poder fer més extenses les millores". Calmet ha recordat el paper de "pal de paller" i de "joia" patrimonial de la basílica dins de l'oferta turística de Manresa. Codinach ha explicat les millores i l'alcalde Junyent ha volgut destacar la importància que el bisbat de Vic, la parròquia de la Seu i el conjunt de la seu episcopal hagin decidit ja fa temps "obrir la Seu" fent-hi millores i fitxant una dinamitzadora que en té cura, paper que recau en Codinach. Ha recordat la feina que encara s'ha de fer per donar-la a conèixer. Com a exemple, ha posat que en l'atorgament de la distinció de Ciutats amb Caràcter i Viles amb Encant que es va fer recentment a la Sala Gòtica de la Seu, distinció que, entre altres, va rebre Manresa, alguns dels membres del comitè d'experts de la Generalitat que van triar els municipis van confessar que no havien estat mai a la Seu.