El Govern de la Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis, presidida per l'alcalde de Sallent David Saldoni; la Federació de Municipis de Catalunya, i l'Associació Iniciativa per a la Reforma Horària Ara és l'hora han signat al Palau de la Generalitat un protocol per a l'impuls de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària. Amb la signatura, l'Oficina per a la Reforma Horària, dirigida pel manresà Alexis Serra, i la Secretaria d'Administracions Locals es comprometen a potenciar la xarxa per donar impuls al conjunt de municipis que aposten per uns horaris més racionals i saludables.

L'objectiu d'aquest document és promoure horaris més racionals, saludables i equiparables al conjunt de països de la Unió Europa (UE) als municipis catalans. Les parts signatàries es comprometen a fer un seguiment a través d'una comissió de les accions derivades del Pacte per la Reforma Horària, aprovat l'estiu del 2017.

El protocol s'estén fins a final del 2019 i es pot prorrogar dos anys més. «Els canvis culturals requereixen una actuació transversal en diferents àmbits i és per això que és molt important que s'involucrin els municipis», ha afirmat Artadi. L'ACM i la FMC es comprometen a dinamitzar el conjunt d'accions que promoguin la racionalització horària en l'àmbit municipal i l'Associació Iniciativa Ara és l'hora seguirà col·laborant en la difusió del coneixement adquirit com a entitat especialitzada en la reforma horària.

Canvi cultural

A la sortida de la reunió, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha destacat la importància del protocol signat perquè demostra la voluntat de «seguir teixint una xarxa» municipalista per aconseguir un «canvi cultural» en benefici de la ciutadania catalana. El Govern sosté que aquestes reformes s'han d'assolir de cara al 2025.

Per la seva banda el president de l'ACM, David Saldoni, ha assegurat que la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària permetrà al conjunt dels ajuntaments de Catalunya que prenguin «un compromís i consciència» que s'ha de fer un «millor ús del temps». En la mateixa línia, el vicepresident de l'FMC, Josep Salom, ha volgut reivindicar la signatura del protocol, que ha qualificat de «pas endavant» perquè permet donar el missatge que «això va de debò».