Per tercera vegada a la història, Manresa va acollir aquest dimecres un acte d'investidura d'un doctor honoris causa. L'enginyer i expert de renom internacional en mecànica de roques Evert Hoek, de 85 anys, va rebre la distinció. La primera vegada que es va celebrar un acte d'aquest tipus va ser el 1992, també a la UPC, amb motiu del 50è aniversari de la Politècnica a Manresa. Llavors es va investir el geoquímic holandès Jan Willem de Leeuw. El darrer cop va ser el maig del 2015, quan la UVic-UCC va investir doctora honoris causa a la Fundació Universitària del Bages la investigadora Anna Veiga. La d'aquest dimecres va coincidir amb els 75 anys de la Universitat Politècnica a Manresa.

La investidura d'un doctor honoris causa és un dels actes més rellevants dins una comunitat universitària, i es desenvolupa amb unes estrictes normes de protocol. La solemnitat va ser present a tota hora durant la cerimònia, que es va fer a la biblioteca del campus universitari de Manresa. Plena de representants de la societat civil, empreses i col·legis profesionals, amb l'alcalde Valentí Junyent a primera fila, una quarantena de doctors de la comunitat universitària amb birret i togues de diferents colors en funció de la seva especialitat, van aparèixer d'una de les dependències de l'equipament per ocupar els seus espais reservats al centre de la sala mentre l'Orfeó Manresà interpretava el Canticorum iubilo de Georg F. Händel. Tancava la comitiva el rector de la Politècnica, Francesc Torres.

Un membre més de la UPC

Va ser Torres qui va obrir la sessió donant la paraula a la secretària general de la UPC, Marta de Blas, que va certificar l'acord de la Politècnica que va aprovar el nomenament d'Evert Hoek com a doctor honoris causa. D'aquesta manera «s'incorpora com a membre de la nostra universitat», va dir.

A continuació Hoek va entrar a la sala acompanyat del seu padrí, el professor de la UPC a Manresa David Parcerisa. Parcerisa va ser l'encarregat de llegir els mèrits de Hoek per merèixer la distinció. En un discurs en anglès, va remarcar que «avui en dia la presència d'enginyers especialitzats en mecànica de roques és fonamental en projectes d'enginyeria civil i minera». Immediatament després el rector de la Politècnica va demanar als doctors que es posessin dempeus i va lliurar a Hoek el diploma, el birret, un anell i uns guants blancs.

Llavors, Hoek va agrair la distinció i ho va fer, com no podia ser de cap altra manera, parlant de roques, la seva gran especialitat i que li ha donat renom internacional. Va fer un recorregut per la seva trajectòria professional que l'ha dut per més de mig món i va acabar dient que «l'enginyeria de roques, bàsicament, és l'art d'eliminar la quantitat necessària de roca per fer una excavació i al mateix temps infligir els mínims danys possibles a la roca que ha de quedar i formar part de l'estructura d'enginyeria».

Torres va cloure l'acte recordant que a partir d'ara Hoek forma part de la de la Universitat Politècnica de Catalunya. També va destacar el dinamisme de la comunitat educativa de la Politècnica de Manresa i la seva implicació amb el teixit social i empresarial de la comarca. Va fer referència, igualment, als 75 anys de la institució.

L'acte d'aquest dimecres va ser la culminació de la celebració dels 75 anys de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) que s'ha dut a terme el darrer curs. El setembre passat la UPC va rebre la Medalla de la Ciutat al mèrit educatiu en reconeixement de la seva trajectòria.

Evert Hoek (Rhodèsia del Sud, actualment Zimbàbue, 1933), resideix actualment al Canadà. És enginyer de renom internacional en enginyeria minera i en mecànica de roques. Durant més de 50 anys ha desenvolupat una tasca docent, investigadora i professional en l'àmbit de l'enginyeria geològica, civil i minera. Ha rebut nombrosos reconeixements internacionals. La proposta de nomenament va ser impulsada pel Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la UPC i per l'EPSEM.