Amb solemnitat, aquest dimecres al migdia s'ha celebrat a la biblioteca del campus universitari de Manresa l'acte d'investidura de l'enginyer i expert en mecànica de roques Evert Hoek com a Doctor Honoris Causa per la UPC. És la tercera vegada en la història que Manresa acull una cerimònia d'aquest tipus. La primera va ser el 1992 també a la UPC amb motiu del cinquantè aniversari de la universitat manresana. El darrer cop va ser el maig del 2015, quan la UVic-UCC va investir a la Fundació Universitària del Bages la investigadora Anna Veiga.

La cerimònia d'ahir es va fer seguint el protocol que requereix l'ocasió. Amb la biblioteca plena de representants de la societat civil, empreses i col·legis profesionals, una quarantena de doctors de la comunitat universitària amb els seu birrets i togues van ocupar els seus espais reservats. L'últim, el rector de la Politècnica, Francesc Torres.

Torres va obrir la sessió donant la paraula a la secretària general de la UPC, Marta de Blas, que va certificar l'acord de la Politècnica que va aprovar el nomenament d'Evert Hoek com a Doctor Honoris Causa. D'aquesta manera «s'incorpora com a membre de la nostra universitat», va dir.

A continuació Hoek va entrar a la sala acompanyat del seu padrí, el professor de la UPC a Manresa David Parcerisa. Parcerisa va ser qui va llegir els mèrits de Hoek per merèixer la distinció. Després el rector de la Politècnica li va lliurar el birret, el diploma, un anell i uns guants blancs.

Llavors Hoek va agrair la distinció i ho va fer, com no podia ser, parlant de roques, la seva gran especialitat que li ha donat renom internacional. Torres va cloure l'acte recordant que a partir d'ara forma part de la comunitat universitària de la UPC. També va destacar el dinamisme de la comunitat educativa de la Politècnica de Manresa i la seva implicació amb el teixit social i empresarial de la comarca.

L'acte d'aquest dimecres culmina la celebració dels 75 anys de la l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC) que s'ha celebrat el darrer curs. El setembre passat la UPC va rebre la Medalla de la Ciutat al mèrit educatiu en reconeixement a la seva trajectòria.

Evert Hoek (Rhodèsia del Sud, actualment Zimbàbue, 1933), és enginyer especialitzat en túnels i estabilitat de talussos, i un referent internacional en enginyeria minera i en mecànica de roques. Ha desenvolupat durant més de 50 anys una tasca docent, investigadora i professional en l'àmbit de l'enginyeria geològica, civil i minera. Ha rebut nombrosos reconeixements internacionals. La proposta de nomenament ha estat impulsada pel Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la UPC i per l'EPSEM.