L'Ajuntament de Manresa vol obrir un debat ciutadà sobre els usos del riu Cardener i les seves ribes, per tal de posar en una mateixa taula les visions diverses que hi ha sobre el usos del riu i trobar quines es prioritzen i com es compaginen.

Amb aquest objectiu s'ha organitzat una jornada participativa per al 16 de març, al Casal de les Escodines, que comptarà amb ponències d'experts i la participació d'entitats que tenen relació amb el riu. També s'hi farà una dinàmica participativa per consensuar possibles usos del curs fluvial, i la seva localització.

Les xerrades pretenen situar als assistents sobre quins són els límits possibles de les actuacions, i donar a conèixer els estudis i projectes sobre el riu i el seu entorn.

La jornada comptarà amb la intervenció del Marc Ordeix, coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis que exposarà el treball de diagnosi i propostes de conservació i millora del riu Cardener al seu pas per Manresa, que va fer durant el 2018 a petició de la regidoria d'entorn natural de l'Ajuntament de Manresa.

El debat es realitzarà al Casal de les Escodines, en format matinal de treball, en horari de 9 del matí a 2/4 de 2 de la tarda. Es començarà amb les acreditacions i, tot seguit, tindrà lloc una exposició d'estudis fets i normatives.

Estat ecològic i projectes

Ricard Torres, cap del servei d'urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, parlarà de la classificació urbanística del Cardener i les zones d'inundabilitat; Marc Ordeix, coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, tractarà l'estat ecològic del riu; Pol Valero, cap del servei de medi ambient i sostenibilitat de l'Ajuntament, parlarà del riu i l'adaptació al canvi climàtic; Mercè Argemí, tècnica de patrimoni de l'Ajuntament, donarà una visió del patrimoni cultural a l'entorn del riu; David Closes, cap del servei de projectes urbans i d'infraestructures territorials de l'Ajuntament, exposarà els projectes que hi ha a l'entorn del Cardener.

A 3/4 d'11 del matí es farà la taula rodona «Què n'esperen les entitats del Riu Cardener?», amb la participació de Jaume Torras, de l'entitat ecologista Meandre; Joan Caler, del Club Atlètic Manresa; Francesc Comas, del Centre d'Estudis del Bages, i Ignasi Cebrian, de la Institució Catalana d'Història Natural.

Al migdia es farà treball en grups, el resultat del qual es posarà en comú a la 1 de la tarda i, tot seguit, es tancarà la jornada.

L'Ajuntament considera que la matinal ha de servir com a primer pas per a arribar consensos a l'entorn del Cardener, que permetin planificar i prioritzar les actuacions a fer al riu, cercar recursos per dur-les a terme i acordar els agents que hi han de participar.

Les inscripcions a la jornada es poden fer a www.anellaverdamanresa.cat.