Més de mig miler de joves manresanes s'han reunit aquest 8-M a les 11 h a la plaça de Sant Domènec de Manresa per iniciar un passacarrers pel centre de la ciutat amb l'objectiu de reivindicar el Dia Internacional de les Dones i la vaga feminista. Abans d'iniciar la marxa, s'ha repartit entre les moltes assistents un manifest. Entre altres, reclama "prou de violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades cap a les dones, sigui quina sigui la nostra edat i condició", "prou d'opressió per les nostres orientacions i identitats sexuals", "prou violència institucional contra les nostres llibertats", "prou repressió i criminalització de la protesta", "prou discriminació salarial", "prou educació sexista, racista i colonial" i "prou racisme i exclusió".

Durant el recorregut, les joves han fet ressonar càntics feministes com «Sense les dones no hi ha revolució», «Visca, visca, visca, la lluita feminista», «Si en toquen a una ens toquen a totes» i "No hi som totes, falten les mortes".

51

Passacarrers del 8-M a Manresa

Al seu pas pel carrer d'Àngel Guimerà i el Passeig de Pere III han posat adhesius als comerços oberts. Alguns d'ells han optat per baixar les persianes mentre la manifestació passava pel seu davant. A la capçalera de la manifestació es podia llegir una gran pancarta amb el lema «Si les dones parem, s'atura el món».

El recorregut ha finalitzat a la plaça Major després de més d'una hora i mitja de l'inici amb la lectura del manifest.

Manresa es prepara per viure una nova manifestació massiva pel Dia de la Dona

Manresa es prepara per viure una nova manifestació massiva pel Dia de la Dona

En paral·lel al passacarrers, la Comissió de Violència sobre la Dona i Igualtat del Col·legi d'Advocats de Manresa també ha realitzat la lectura d'un manifest al qual s'ha adherit el Col·legi de Procuradors.

Si bé en anteriors dies de la dona aquesta comissió, que vetlla per la defensa dels drets de les dones que són víctimes de violència masclista i està al servei de les que la pateixen, havia organitzat actes d'assessorament adreçats a elles, avui ha estat la primera vegada que ha organitzat la lectura d'un manifest. S'ha realitzat a les 12 del migdia davant de l'edifici judicial i hi han assistit unes 150 persones.

15

Cercavila del 8-M a Manresa

El manifest ha incidit especialment en el fet que, quan les dones que han patit violència masclista "van a formular una denúncia, hi ha sempre un advocat o una advocada que les pot acompanyar i que serà aquesta persona professional la que les acompanyarà i defensarà en els procediments que es derivin d'aquesta denúncia tant en els procediments penals comn en els procediments civils". L'acte que ha estat breu ha finalitzat amb aplaudiments.

Manresa es prepara per a un intens 8-M

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora del 2018 va marcar un abans i un després. També a Manresa, on la convocatòria del Comitè Feminista de Vaga, integrat per col·lectius antifeixistes, feministes i anticapitalistes, va aplegar, de sorpresa i superant les seves expectatives, més de 2.000 persones al centre de la ciutat. Avui, es preveu que la manifestació

Enguany, a diferència de l'any passat, no es farà la concentració reivindicativa a la plaça Major que van convocar, en una jornada que també va ser de vaga, els sindicats UGT i CCOO amb el suport de l'Ajuntament. El consistori manresà, tal com ja va informar aquest diari, s'ha sumat a la vaga feminista. Per aquest motiu, avui no celebrarà cap acte institucional -el que acull el saló de sessions es farà dilluns. Sí que es penjarà des de primera hora del matí el llaç lila a la façana de la casa consistorial.