El ritme d'inscripcions per participar a la Transèquia que se celebrarà demà s'ha accelerat a l'edició d'enguany. Fins ahir més de 2.600 persones ja s'havien apuntat per fer el recorregut, ja sigui a peu, que són els majoritaris, corrent o amb bici. També hi ha la modalitat de cadira de rodes. L'any passat a aquestes alçades hi havia 2.000 inscrits, recorda la coordinadora de la Transèquia, Laia Muns. L'any passat hi van participar 5.200 persones. L'organització és del Parc de la Sèquia de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia.

El pronòstic que farà bon temps, la popularitat que ha adquirit l'esdeveniment que aquest any compleix la seva 35a edició, i la inscripció en línia ha fet que hi hagi hagut més inscripcions a l'avançada que a les anteriors edicions. «Estem contents» explica Muns, que ressalta que més gent que mai s'ha apuntat a través de la pàgina web de la Transèquia. «A part que per a l'usuari li és més fàcil i còmode, a l'organització ens facilita la tasca» perquè permet ajustar les previsions. «Ho tenim tot a punt, només falta que qui no s'hagi animat ho faci i que acabi sent una festa».

Les inscripcions es poden continuar fent. També demà mateix a l'estació d'autobusos, d'on sortiran els autobusos per anar cap a Balsareny, Sallent o Santpedor, que són els tres punts de sortida de la marxa a peu que com cada any acabarà al parc de l'Agulla. Són 24, 18 i 10 quilòmetres respectivament. Els autobusos cap a Balsareny sortiran entre les 7 i les 8 del matí; els de Sallent entre les 2/4 de 9 i 2/4 de 10, i els de Santpedor -concretament al polígon de Santa Anna- entre les 10 i les 11 del matí.

Al llag del recorregut a peu hi haurà sis punts d'avituallament. El primer a Balsareny, on hi haurà un esmorzar popular. El següent serà a Sallent, on se servirà fruita, aigua i brou. Al Mas de les Coves, també al terme de Sallent, hi haurà galetes amb xocolata. A Comabella, iogurts. Al polígon de Santa Anna, fruita i fruits secs, i al parc de l'Agulla als participants els esperarà un estofat de cigrons amb cansalada de porc ral de Fogons del Bages. Com ja s'ha fet en les darreres edicions, el menjar i les begudes que sobrin es donaran al Banc d'Aliments i a Càritas.

Un total de 300 voluntaris fan possible que es pugui dur a terme la Transèquia, explica Muns. Seran als punts d'avituallament, als d'inscripcions o per dirigir el trànsit allà on faci falta. «Són molt importants perquè sense ells no es podria tirar endavant».

Durant el recorregut també hi haurà punts d'assistència mèdica per si fa falta a Balsareny, Sallent, Santpedor i al parc de l'Agulla.

En bicicleta s'han dissenyat tres recorreguts, tots ells amb inici i final a l'Agulla mateix. Un per als més exigents de 51 quilòmetres arriba a Balsareny. El segon, de 30 quilòmetres, passa per Sallent, i el tercer és una ruta circular de 14 quilòmetres entre Santpedor i l'Agulla pensada per un ambient familiar. Enguany l'organització ha advertit que serà estricte a l'hora d'exigir l'obligatorietat de portar el casc.

El qui corrin hauran de ser els més matiners. A 2/4 de 7 del matí sortirà l'autobús de Manresa cap a Balsareny, i una hora més tard començarà la cursa. Seran 25 quilòmetres amb sortida de Balsareny i arribada a Manresa. S'ha programat d'hora perquè no coincideixi amb excursionistes i ciclistes. El recorregut amb cadira de rodes segueix el mateix recorregut dels últims anys. Un circuit que comença a l'Agulla, arriba a Santpedor i torna al parc.

La Transèquia tindrà un component solidari. Un euro de cada inscripció es destinarà al projecte solidari de Creu Roja «Alimenta't amb gust» per garantir un àpat saludable al dia a infants i joves en risc d'exclusió que atén l'entitat, una cinquantena cada dia.