La Policia Nacional de Manresa ha creat una oficina per atendre les demandes d'asil de refugiats de la Catalunya Central. Fins al desembre del 2018 es cursaven a Barcelona i, per tant, és una nova funció que assumeix la comissaria del Bages i que respon a la necessitat de descentralitzar la gestió dels expedients davant el gran volum de sol·licituds. En els dos primers mesos de funcionament de la nova oficina s'han cursat 178 targetes provisionals de refugiats que esperen aconseguir l'asil polític.

La comissaria de la Policia Nacional del Bages és una de les set de la província que ha estrenat recentment l'oficina per a refugiats. El responsable de Protecció Internacional i Asil a Manresa, Jordi García, explica que l'objectiu «és agilitzar els processos per als refugiats que esperen obtenir l'asil polític». A l'oficina de Barcelona hi ha 22 persones treballant, i ara a aquest personal s'hi sumaran els agents d'altres punts de la província encarregats d'aquesta tasca.

Les 178 targetes que la Policia Nacional ha lliurat a Manresa entre els mesos de gener i febrer són un exemple, segons el cos policial, del volum de feina. Totes aquestes targetes que s'han entregat fins ara a Manresa, que reconeix els refugiats com a sol·licitants d'asil, no significa que hagi arribat a la Catalunya Central recentment aquest volum de persones i hagin iniciat el procés per obtenir protecció internacional, sinó que en la majoria de casos es tracta de renovacions d'aquest document. Segons la policia, actualment l'administració tarda entre un any i mig i dos anys a resoldre una demanda d'asil polític.

Dret a treballar

Es tracta d'una targeta vermella identificativa que tenen les persones provinents de països en conflicte bèl·lic o una situació humanitària extremadament difícil, i que entren en el programa d'acollida de refugiats. Amb la targeta, aquestes persones tenen el dret a treballar a l'Estat espanyol sis mesos després d'haver-la obtingut, ja que en el primer mig any han de passar un procés per conèixer la realitat del país amb la finalitat de facilitar-los la inserció a la societat. Les persones provinents de països on no es parla espanyol, per exemple, aprofiten per aprendre català i castellà.

Els refugiats han de renovar la targeta cada sis mesos i de les 178 que fins ara ha lliurat la comissaria de Manresa, 110 corresponen a renovacions de refugiats que tenen en tràmit la sol·licitud d'asil. La resta, 68, són noves targetes entregades a persones que han fet la petició recentment, entre gener i febrer, a la nova oficina de la Policia Nacional de Manresa. «També és una manera de facilitar els tràmits als refugiats dels programes d'acollida del Bages i el Berguedà, ja que d'aquesta manera evitaran el desplaçament a Barcelona», afegeix el responsable de l'oficina. Al llarg del gener, a l'oficina de Manresa es van expedir 93 targetes i el febrer, 85.

Però no es renova automàticament i hi ha casos en què, si la policia comprova que la integritat del sol·licitant no corre risc en el país d'origen i, per tant, no necessita protecció internacional, li deneguen automàticament els drets d'asilat polític i li retiren aquest document identificatiu. En aquests dos mesos, els responsables de l'oficina de Manresa han denegat la renovació de la targeta a cinc sol·licitants. «Hi havia, per exemple, un ucraïnès que deia estar perseguit per l'exèrcit que s'ha autoproclamat independent a l'est del país, però vam comprovar que no havia dit la veritat i que havia format part del bàndol del que assegurava estar perseguit», explica el responsable de l'oficina. Són indagacions que fan els agents amb cossos policials d'altres països i organismes com l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) I L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

La comissaria atén els refugiats de les comarques del Bages, el Berguedà i l'Anoia i col·labora amb les organitzacions humanitàries que s'encarreguen de posar en marxa els programes d'acollida a la Catalunya Central.