Tot i que Manresa no té un cens de rates, la seva presència contínua en punts concrets de la via pública motiva alertes a l'Ajuntament. Al llarg de l'any, el consistori fa més de 200 actuacions per exterminar plagues de rosegadors i invertebrats. Es tracta de tasques no programades que se sumen als treballs de control per evitar-ne en equipaments municipals.

L'any passat, es van portar a terme 225 treballs per exterminar plagues a la ciutat a instàncies de notificacions dels veïns, que van alertar l'Ajuntament de la presència de rosegadors i insectes al carrer a través del telèfon d'atenció ciutadana 010, entrant una instància o contactant al telèfon de CatSalut (061). El 2018 no va ser un any excepcional, ja que el 2017 es van fer 270 actuacions contra plagues a la via pública.

Segons l'Ajuntament, els veïns alerten de la presència, sobretot, de rates, i en segona posició se situen els avisos per plagues d'escarabats, però també es fan treballs per eliminar vespes, formigues i puces quan la seva presència és alta i motiva la queixa dels ciutadans. Aquestes són les xifres d'actuacions no previstes al llarg de l'any contra plagues a la capital del Bages, però n'hi ha més. I és que, per altra banda, el consistori té establert en el contracte de serveis de plagues uns controls periòdics a les dependències municipals. Es tracta d'actuacions que es fan cada dos o tres mesos, depenent de l'equipament, i, en total, s'examina i es fan tasques de prevenció en un total de 56 instal·lacions que són propietat de l'Ajuntament.

Rates a la Sagrada Família

Precisament, veïns del carrer Viladordis, al barri de la Sagrada Família, han alertat de la presència diària de rates des de fa tres setmanes. Segons ciutadans que hi resideixen, els rosegadors surten, sobretot, de les reixes de la xarxa de clavegueres que hi ha al voltant del parc infantil del carrer Joan Brossa. Els mateixos veïns asseguren que no és la primera vegada que veuen rates al carrer i que, de fet, fa tres anys surten quan arriba el bon temps. La presidenta de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, Marina Hosta, explica que «també se n'arriben a veure en altres èpoques de l'any perquè hi ha gent que deixa pa per als coloms, però la presència de menjar també fa que hi apareguin rates». Així que s'acaba convertint en un problema de rates i coloms.

Els veïns i la presidenta de l'entitat del barri afegeixen que, arran del moviment de terres per les obres del nou Mercadona, al costat de l'escola Ítaca, han sortit més rates. També asseguren que l'Ajuntament hi ha portat a terme actuacions, però el problema no s'acaba d'erradicar.