L’any passat 270 dones van realitzar tractaments grupals per frenar la incontinència urinària al Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Bages-Solsonès. 130 van seguir classes de prepart per reforçar el sòl pelvià, i 140 a post part. En total, 540 persones van participar en activitats per evitar una de les disfuncions més freqüents en la dona, però també en homes, que moltes vegades s’amaga per vergonya.

Per trencar tabús respecte aquest tema aquest dijous se celebrarà a la sala d’actes de la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) la xerrada-taller «Incontinència urinària, donem-hi veu». Es durà a terme a les 6 de la tarda i està organitzada pels serveis de Ginecologia i Rehabilitació de la Fundació Althaia i l’ASSIR Bages-Solsonès.

L’acte coincideix amb el Dia Mundial de la Incontinència Urinària, i es porta a terme per visibilitzar la disfunció i per facilitar que sigui motiu de consulta al metge.

La sessió, adreçada a la ciutadania i oberta a tothom, constarà de tres parts. En la primera es farà una introducció als tipus d’incontinència, diagnòstics i tractaments actuals. A continuació intervindran dones amb incontinència que exposaran la seva experiència. La part final serà pràctica amb un taller d’exercicis de Kegel, mesures d’higiene i dieta.

La incontinència urinària és la pèrdua involuntària d’orina. Afecta una de cada tres dones. Normalment apareix quan els músculs del sòl pelvià s’ha debilitat, i pot empitjorar amb l’obesitat, l’embaràs i el part, la menopausa o la tos crònica entre altres factors. També es relaciona amb l’estrenyiment i les infeccions urinàries, amb problemea de pròstata i lesions neurològiques. A més a més alguns medicaments també poden causar transtorns a la bufeta. Tot i que sovint apareix i s’agreuja amb l’edat, no es tracta necessàriament d’una manifestació d’envelliment.

N’hi ha de tres tipus: la de l’esforç, associada a la tos, esternuts i a activitats d’impacte com córrer; la d’urgència, que es manifesta amb unes ganes incontrolables d’anar al lavabo i a l’escoltar o tocar aigua; i una de mixta, amb símptomes de tots dos grups. La incontinència d’esforç té com a primer tractament un enfortiment de la musculatura del sòl pelvià i un canvi d’hàbits. El tractament de primera línia de la d’urgència consisteix en relaxar la musculatura de la bufeta mitjançant fàrmacs, evitant la presa de líquids i excitants en excés i pautant uns horaris per anar al lavabo.

Fer exercicis de sòl pelvià per reforçar la musculatura, fer una determinada dieta i un canvi d’hàbits de la via diaria poden millorar la percepció i que els símptomes no siguin tan servers. Si amb això no n’hi ha prou es pot introduir el tractament mèdic i fins i tot el quirúrgic. En cas de patir incontinència urinària es recomana consultar els professionals -ja sigui el metge de capçalera, la llevadora, el ginecòleg o el metge rehabilitador-, que orientaran sobre la millor opció en cada cas.

La Unitat de Sòl pelvià, un treball transversal

La Fundació Althaia disposa d’una Unitat del Sòl pelvià, formada per professionals dels serveis de Medicina Física i Rehabilitació i Ginecologia i Obstetrícia, que està ubicada a l’ASSIR Bages-Berguedà, al CAP Bages de Manresa. S’hi atenen pacients amb diferents tipus de disfuncions del sòl pelvià, entre les quals la incontinència urinària femenina. Per prevenir-la o abordar-la, a més de les visites i exploracions individuals, es realitzen dos tipus de tractaments de fisioteràpia en grup.

Per una banda, hi ha les sessions preventives pre i postpart en què es treballen aspectes relacionats amb la higiene personal i postural i també els exercicis de Kegel, que contribueixen a enfortir els músculs de la zona pelviana. L’any passat,130 dones van assistir a les classes prepart i, 140, a les postpart, en què també s’introdueixen exercicis hipopressius.

D’altra banda, un total de 270 dones diagnosticades d’incontinència urinària van realitzar tractaments grupals per intentar pal·liar els efectes de la malaltia i evitar-ne la progressió. En la majoria de casos, aquestes usuàries van ser derivades a aquestes sessions en grup per les seves llevadores.

Consells per evitar disfuncions del sòl pelvià

  • Beure la major part de líquids durant el matí i la tarda i no a la nit. Els líquids no només es troben a les begudes, sinó també en aliments com la sopa.
  • Orinar cada 2-3 hores i evitar passar llargues estones sense anar al lavabo.
  • Evitar el tabac, que és un irritant tòxic sobre la bufeta i pot ser causant d’incontinència i de càncer de bufeta.
  • No abusar de cafè, te, alcohol, begudes ensucrades i infusions, que són estimulants de la bufeta i poden produir incontinència.
  • Mantenir una dieta saludable ja que el sobrepès pot causar incontinència.
  • Prendre mesures per reduir el restrenyiment.
  • Evitar la tos crònica.
  • Evitar activitats d’impacte com córrer, fer aeròbic, steps...