En el marc de la campanya Judici a la Democràcia, aquest dijous, 14 de març, a les 7 de la tarda, es farà una taula rodona a l'Espai Òmnium, al carrer de Sobrerroca de Manresa 38, per parlar de les claus del judici sumaríssim als presos independentistes.

El debat serà moderat per Anna Crosas, gestora cultural, i hi intervindran els advocats Mercè Alegre, Matias Gríful i Quim Jubert, membres de l'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils. També hi prendran part Jordi Pesarrodona, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, i l'exconseller de Salut a l'exili Toni Comín, per videoconferència. L'acte és organitzat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració d'ANC Manresa.

L'associació Atenes

Atenes Juristes pels Drets Civils és una associació sense ànim de lucre, nascuda la tardor del 2017 i legalment constituïda el març de 2018, que aplega juristes compromesos en la defensa dels drets civils i polítics de les persones i dels col·lectius del nostre país. La finalitat d'Atenes és lluitar contra la regressió que estan patint al nostre país els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans, dels col·lectius i dels pobles. És inacceptable que en ple segle XXI la societat civil de Catalunya s'hagi d'organitzar per defensar la seva llibertat d'expressió, el dret a la integritat moral i fisca, el dret de reunió, el dret d'associació, el dret de manifestació, la llibertat de moviments, el dret a la participació política, el dret a ser elector i elegible, el dret a la tutela judicial efectiva, el dret a la integritat moral i física, el dret a la propietat privada sense amenaces i coaccions de l'Estat sobre el patrimoni personal i empresarial dels ciutadans i, sobretot, el dret a la no discriminació per naixement, cultura, llengua o idees polítiques, i el dret a l'autodeterminació del pobles, especialment el dret a l'autodeterminació de la nació catalana.

Els drets civils, en definitiva, són els drets que ens permeten viure com a persones lliures. Ja fa temps que els diferents poders de l'Estat espanyol i els seus més alts representants (Executiu, Legislatiu, Judicial, Constitucional, Corona i Quart Poder) operen al marge del principis democràtics bàsics, sense respectar la separació de poders, la primacia dels principis de llibertat i justícia i el respecte suprem a la voluntat del poble. Aquesta anomalia democràtica requereix urgentment una resposta massiva de la ciutadania a tots els nivells (polític, institucional, social i jurídic). I, en aquest sentit, l'Associació Atenes Juristes pels Drets Civils, ha decidit actuar en l'àmbit que li és propi, el jurídic, responent legalment contra les agressions dels drets i les llibertats que pateixen les persones i els col·lectius del nostre país.

L'Associació Atenes emprèn accions legals, com la querella criminal presentada contra el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial i dinou càrrecs més de l'alta judicatura. Totes les accions estan consensuades tant amb els presos i exiliats com amb les seves defenses i, per tant, cerquen el més ampli consens jurídic. Assisteix a totes les sessions del judici als presos i en fa cròniques diàries. També posa en coneixement de la ciutadania les accions que porta a terme, a través del seu bloc i de xerrades públiques.