Un total de 5.400 persones van participar diumenge a la Transèquia, que va cloure la Festa de la Llum de Manresa. Un certamen que ha estat multitudinari, especialment pel que fa a la Fira de l'Aixada. L'estudi d'una empresa especialitzada a fer el recomptes d'assistència a actes utilitzant els recursos de Big Data constata que durant l'Aixada van passar 62.393 persones diferents pels punts mesurats. A aquestes xifres s'hi s'haurien d'afegir les persones que no portaven mòbil, principalment nens i nenes, que farien augmentar aproximadament un 20% aquesta xifra fins al voltant de 75.000 persones.

La Festa de la Llum d'enguany ha registrat una participació de públic molt important. La Fira de l'Aixada és l'acte més multitudinari, però també destaca la gran participació a la Transèquia, la caminada que tradicionalment clou els actes, que va congregar unes 5.400 persones, entre grans i petits.

Igualment, els actes del dia 20 de febrer, la vigília de la Llum, van ser molt participats, principalment els Jardins de Llum, l'Encesa de la Nova Llum a Sant Domènec (amb espectacle audiovisual a la Buressa), el Misteri de la Llum al Carme, i l'arribada de la llum i l'Aigua i el nou espectacle de videomapatge, a la plaça Infants i la plaça Europa. S'ha de destacar que els actes institucionals del dia 21 van ser suspesos per la coincidència amb la vaga general.

Pel que fa a l'Aixada, un cop rebudes les xifres de l'estudi realitzat per BestFreeWifi, empresa especialitzada en el recompte d'espectadors utilitzant recursos del Big Data, es constata que durant el certamen, celebrat els dies 23 i 24 de febrer passats, es van detectar 62.393 persones diferents que duien telèfon mòbils, a quatre espais que es van mesurar (plaça Major, plana de l'Om, plaça Infants i Baixada de la Seu).

A aquesta xifra, tenint en compte que la Fira de l'Aixada té un públic molt familiar, caldria sumar aproximadament un 20% de nens i nenes sense telèfon que podria situar les xifres d'assistència a l'entorn de les 75.000 persones.

Per espais controlats

L'estudi constata la presència de 14.591 persones diferents a la Plana de l'Om; 33.237 a la plaça Major; 16.913 a la Baixada de la Seu; i 18.984 persones a la plaça Infants. Totes les xifres comptabilitzen persones assistents que han estat un mínim de cinc minuts dins el rang de control.

A la Plana de l'Om el punt més àlgid de presència va ser de 1.155 persones al mateix temps, el dissabte de la fira a les 8 del vespre, i de 906 persones el diumenge a la 1 del migdia. A la Plaça Major es van comptabilitzar un màxim de 2.220 persones en un mateix moment, el dissabte a 2/4 de 8 del vespre, i 1.980 diumenge a la 1 del migdia.

A la Baixada de la Seu, el punt més àlgid, amb 1.156 persones, va ser dissabte a les 8 del vespre; i amb 1.125 persones, diumenge a 2/2 de 2 del migdia. A la Plaça Infants el major nombre de persones, 1.378 al mateix temps, es van comptabilitzar el dissabte a les 8 del vespre, i 1.123 diumenge a 2/4 de 3 de la tarda.

Cal recordar que l'empresa BestFreeWifi ja va fer el seu treball de camp en alguns dels actes més multitudinaris de la Festa Major de Manresa 2018.