A final del 2016, en una audiència amb el Sant Pare, sor Lucía Caram li va explicar el seu projecte de fer una casa de la infància al convent de Santa Clara per a la canalla amb risc d'exclusió social. Aquest dilluns a la tarda, més d'un centenar de persones van assistir a la inauguracióoficial d'aquell projecte fet realitat gràcies a La Caixa. Caram va avançar a Regió7 que «el meu proper objectiu és obrir una casa de la infància a Girona», on ja ha començat a aplegar complicitats. De fet, va dir , «m'agradaria que es comencessin a fer cases de la infància» en altres ciutats.

L'EspaiCaixa Francesc d'Assís, que és com s'anomena, ja fa un any que funciona. En tot aquest temps ha acollit activitats que han arribat a 250 infants i 82 famílies i mares, si bé de manera fixa durant tot el curs són 50 famílies amb 103 infants. Una xifra, va explicar el subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, a Regió7, que és previst que pugui augmentar fins al centenar de famílies properament.

«Hem mogut cel i terra»

Caram va definir la jornada com «un dia de satisfacció. Hem mogut cel i terra i això és una realitat que està transformant la vida dels nens. Avui [ahir per al lector] s'ha pogut veure». Es tracta d'infants que, per la situació de les seves famílies, haurien entrat molt probablement en un cercle de pobresa que els impediria tenir les mateixes oportunitats que la resta. Això és el que intenta canviar el projecte, que beu, per una banda, del programa CaixaProinfància, que fa deu anys que funciona a tot l'Estat, on és present en 135 ciutats; i, per altra banda, del programa Invulnerables impulsat per Caram, que va parlar a la presentació, i també a Regió7, de l'empenta a tot plegat del manresà Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa. «Ell sap que avui [ahir per al lector] es feia la inauguració i, de fet, gràcies a ell s'ha pogut fer. Li vaig demanar i va venir aquí. Em va dir que busqués un espai, n'hi vaig oferir i va preferir que es fes al convent perquè és un espai noble, i per l'entorn».

Sor Lucía Caram explica en què consisteix l'EspaiCaixa Francesc d'Assís

Sor Lucía Caram explica en què consisteix l'EspaiCaixa Francesc d'Assís

Malgrat que significava una despesa més gran que fer-ho en un espai ja adequat, van decidir tirar-ho endavant, i la comunitat de monges va cedir l'antic noviciat i l'hort per fer-ho possible, on les obres van acabar l'abril del 2018. A final del mateix any s'hi van afegir altres espais dels convent per ampliar els serveis.

Un projecte pioner

En total, ho quantificava aquest dilluns Simón, les obres d'adequació han costat prop d'un milió d'euros. El subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa va remarcar que el projecte a la capital del Bages és pioner per dos motius. Perquè és l'únic a tot l'Estat gestionat directament per La Caixa, que també en paga el personal (hi ha 12 professionals contractats, 12 mentors educatius per fer el reforç escolar i 25 voluntaris), i perquè és la primera vegada que es crea a partir de la cessió d'uns espais per part d'una comunitat. En aquest cas, de les quatre dominiques que queden al convent de Santa Clara: la germana Juana Mari, que és la priora i que va tallar la cinta inaugural, i les germanes Maria Dolors, Pilar i Lucía.

Abans del tall inaugural de la cinta, els Pizzicants, un grupet d'infants que participen al programa de la casa de la infància Tens Talent, que ajuda a desenvolupar a la canalla el seu potencial, van oferir una actuació musical. La lletra deia «Vull jugar i aprendre molt. Ser molt feliç i compartir». A la sala de reforç escolar es van fer els parlaments. Entre els presents, hi havia una àmplia representació d'entitats de l'àmbit social i també de l'Ajuntament i d'Althaia, que col·labora amb la casa de la infància oferint xerrades a les famílies sobre temes diversos relacionats amb la salut.

Abans de fer un recorregut per les instal·lacions, on els professionals responsables i la canalla van fer d'amfitrions i van donar les explicacions pertinents del que es fa a cada espai, hi va haver els parlaments, marcats per l'agraïment d'uns i altres. Caram va dir que si allò no era un exemple de col·laboració pública i privada, no sabia què ho era. Va donar les gràcies a a La Caixa i a les empreses privades que han fet possible la casa de la infància. Simón va agrair a les monges la seva predisposició a acollir-la. Per part seva, Jaume Massana, director territorial de CaixaBank a Catalunya, va insistir en la generositat de les monges, que van decidir complicar-se la vida cedint els espais enlloc de la comoditat de no fer-ho. Per part seva, l'alcalde Valentí Junyent, que també va repartir agraïments, va destacar l'empenta de sor Lucía, de qui, va dir, algun dia s'estudiarà el seu mètode a les universitats. El recorregut va incloure arribar a la pista esportiva que hi ha als jardins del convent per conèixer el projecte FutbolNet de la Fundació del FC Barcelona que s'hi fa. El proper objectiu de Caram és fer-hi una piscina, pensant en els casals d'estiu. Amb la seva capacitat per aconseguir suports, segur que el proper estiu ja funcionarà...