Manresa busca un altre pacte de ciutat, en aquest cas concretat sobre el riu Cardener. Aquest dissabte, de 9 del matí a 2/4 de 2 de la tarda, tindrà lloc al Casal de les Escodines un debat ciutadà sobre els usos del riu Cardener i les seves ribes, per posar sobre una mateixa taula les visions diverses que hi ha sobre els usos del riu i trobar quines es prioritzen i com es compaginen.

El regidor d'Entorn Natural, Pol Huguet, ha explicat que aquest pacte pel riu s'haurà de plasmar en un «document de consens que reculli totes sensibilitats i que serà la guia per anar duent a terme les actuacions parcials per assolir els objectius marcats».

La matinal d'aquest dissabte ha de servir de primer pas per arribar a consensos a l'entorn del Cardener al seu pas pel terme municipal de Manresa que permetin planificar i prioritzar les actuacions que cal fer al riu, cercar recursos per dur-les a terme i acordar els agents que hi han de participar.

El regidor que ha impulsat la realització d'aquest debat ciutadà, Pol Huguet, ha explicat que «els polítics no hi intervindrem. Serà un espai d'informació i confrontació d'idees entre tècnics, entitats i ciutadania».

Allò que sí que faran els polítics serà assistir-hi, si volen, per copsar els desitjos de la ciutadania i les possibilitats o topalls tècnics que existeixin, i així poder-los tenir en compte de cara al disseny dels programes electorals amb els quals es presentaran a les municipals del 26 de maig.

Interrogat per aquest diari sobre per què no s'havia portat a terme fins ara una iniciativa com aquesta, el regidor d'Entorn Natural ha assegurat que «fer-ho ara té sentit perquè és quan tenim tots els informes a punt. Ens faltava l'informe sobre l'estat ecològic del riu Cardener i ja es va tancar a final del 2018».

Possibilitat real d'inversió

Huguet ha afegit que «per fer un debat real ens cal tota la informació sobre els valors naturals, patrimonials i urbanístics, i ara ja la tenim».

Un altre aspecte molt rellevant és que, en aquests moments, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) -l'ens públic amb competència sobre el cicle integral de l'aigua - «té diners per invertir en el manteniment del riu».

Així que amb la feina feta de recollida d'informació i la possibilitat d'accedir a finançament el que queda per fer és «tenir clar quin riu volem per demanar les subvencions que calguin» .

I això és el que es començarà a fer dissabte amb el debat ciutadà i, per això, el regidor d'Entorn Natural ha volgut subratllar la importància de la jornada i ha fet una crida a participar-hi. «Hem d'acordar quin riu volem. Hem de definir quins usos vol la ciutadania i com es distribueixen», rebla.

Huguet explica que malgrat la importància del tema que es posa sobre la taula, la veritat és que a Manresa, fins ara, no s'havia tingut un debat articulat i en profunditat sobre els usos del riu Cardener conjuntament entre ciutadans, entitats i tècnics. Per dur-lo a terme, però, Huguet vol llançar un avís per a navegants.

Sobre el fet que Manresa ha viscut històricament d'esquena al riu, el regidor ha volgut exposar que, des del seu punt de vista, Manresa té el riu en millors condicions que Girona, per exemple, o que qualsevol altra ciutat que el tingui encimentat o encaixonat entre cases.

Huguet ha afegit que opina que un riu que sigui un corredor natural amb possibilitats de desenvolupar un bon espai de lleure al seu entorn ofereix una riquesa als ciutadans molt diferent de la postal de ciutats amb vials i habitatges a banda i banda.

En el cas de Manresa, el fet que el curs fluvial estigui situat no al centre sinó en un cantó de la trama urbana i que el desenvolupament urbà no l'hagi saltat i envoltat genera unes possibilitats com a corredor natural i espai de lleure que la ciutat ha de valorar. De fet, «cada dia ja passen centenars de persones pel riu i el gaudeixen». Però encara té moltes més possibilitats, afirma.