El punt de partida de les entitats és que Manresa ha de convertir l'entorn del riu Cardener en una gran àrea verda de lleure. Com? Hi ha consensos, sobre com reduir la presència de vehicles i ampliar l'espai destinat al passeig i a l'esport a l'aire lliure, i discrepàncies com la de si s'ha de conservar tot el patrimoni històric del passat industrial, molt del qual està malmès.

El que tenen també clar les entitats és que s'haurà de calibrar bé la gestió de la preservació d'edificis històrics i la biodiversitat del riu amb l'activitat humana.

Prop de 50 membres d'entitats de Manresa i tècnics han participat aquest dissabte al matí un debat ciutadà per definir els usos del futur del Cardener i el seu entorn natural. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va ser present en el tram final de la matinal, ha afirmat que «la ciutat s'ha d'obrir al riu», tot destacant l'actiu que representa el Cardener per al desenvolupament urbà.

Un principi que compartien tots els assistents. El debat ciutadà s'ha desenvolupat, al Casal de les Escodines, en diferents formats, amb l'argumentari d'entitats de diferents àmbits sobre què s'hi hauria de fer i, posteriorment, agrupant els assistents en quatre taules perquè dibuixessin sobre un plànol del riu, i el seu entorn, els projectes que s'hi haurien de desenvolupar tot definint els usos que haurien de tenir els vuit quilòmetres de llera en el seu pas pel terme de Manresa.