Fem Manresa ha donat a conèixer la llista de persones amb la qual concorrerà a les eleccions municipals del 26 de maig, i on la CUP té un pes important entre principals aspirants a ser escollits regidors. Dels sis primers, cinc són cupaires i en quarta posició apareix el coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) al Bages, Ricard Ribera. Fem Manresa és la candidatura impulsada per la CUP, EUiA i Som Alternativa.

Entre els partits que se situen més a l'esquerra de l'espectre polític, la CUP és, de fet, la formació que té més pes a la ciutat, amb tres regidors actualment al consistori. Som Alternativa, el grup polític constituït per persones que majoritàriament integraven la llista de Democràcia Municipal fa quatre anys, només hi té un regidor. Amb l'actual correlació de forces, la CUP és la formació que, principalment, pilota la nau de les anomenades «esquerres transformadores» i que més incidència té entre l'electorat més progressista a la capital del Bages.

Fem Manresa ha presentat una llista que, més enllà d'integrar rostres de les diferents formacions que s'han unit per concórrer a les eleccions, pretén aglutinar «persones provinents de diferents espais i moviments de la ciutat, amb l'objectiu de buscar l'equilibri entre l'experiència activista i la connexió amb el teixit social i associatiu dels barris, i amb un coneixement expert sobre el funcionament de l'Ajuntament i les polítiques públiques», segons el comunicat amb la llista feta pública.

Àmplia presència femenina

L'equip proposat per Fem Manresa destaca per una àmplia presència femenina. La llista és encapçalada per dues dones, l'alcaldable Roser Alegre i l'advocada Gemma Boix, i en el conjunt del grup es compten fins a vuit dones. Destaca també la presència d'activistes socials independents, com Maite Uró, Enric Martí i Gabriela Islas, i persones vinculades a l'entramat associatiu, com Júlia Martín i Caterina Armengol; a més de persones vinculades a la CUP i a l'esquerra independentista, com Gemma Tomàs, Jordi Trapé i Jordi Garcés. I candidats de l'espai dels comuns, com Ricard Ribera (quart a la llista), coordinador d'EUiA i membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú, i Merche Bayot de Som Alternativa, exresponsable del cercle local de Podem i fundadora de Democràcia Municipal. L'equip el completa l'arquitecte manresà Marc Ballús.

La composició i l'ordre de l'equip proposat per presentar-se a les eleccions municipals van ser decidits el 13 de març en una assemblea oberta realitzada a la Batzegada. El programa de Fem Manresa es basa en cinc eixos programàtics: dret a la vida digna, dret al treball, república i sobiranies, dret a la ciutat i, com a element transversal, feminisme.

Composició i ordre de l'equip

  1. Roser Alegre Fontanet

36 anys. Llicenciada en Sociologia i Antropologia Social i Cultural. Ha treballat com a dinamitzadora de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera de Manresa i a Òmnium Cultural. Membre de l'Ateneu Popular la Sèquia, de la Colla Bastonera Manrússia Van del Pal, de la Cooperativa de Consum Responsable La Guixa i del Rugbi Femení Manresa.

  1. Gemma Boix Bou

28 anys. Advocada. Va començar la seva militància política al col·lectiu feminista Acció Lila. Actualment participa a l'Ateneu Popular la Sèquia i a l'Assemblea d'Afectades pel Masclisme (les AAMes), des del seu naixement el 2018, així com de les assemblees del CDR de la zona Sud de Manresa. Militant de la CUP Manresa des del 2016.

  1. Jordi Trapé Ubeda

26 anys. Graduat en Farmàcia. Actualment treballa a la farmàcia comunitària. Ex-corredor de velocitat pel Club Atlètic Manresa i jugador d'escacs. Militant de la CUP Manresa i del Grup de Treball de Sanitat de la CUP Nacional. Anteriorment havia militat a Arran Manresa.

  1. Ricard Ribera Llorens

35 anys. Politòleg especialista en gestió pública, treballa com a consultor en sector públic. Coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa al Bages i membre del Consell Nacional de Catalunya en Comú, és militant de Comunistes de Catalunya. Va iniciar la seva militància a l'Associació d'Estudiants Progressistes i a la Joventut Comunista l'any 2000. Posteriorment, a nivell local va participar a la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública i forma part activa d'EUiA Bages des del 2010. Actualment participa de l'Espai Roig i és soci del Bàsquet Manresa.

  1. Gemma Tomàs Vives

29 anys. Arquitecta. Actualment combina les tasques de la regidoria de l'Ajuntament amb la feina d'arquitecta. La seva militància política va començar a Maulets l'any 2003 fins al 2005. El 2011 recupera la militància política a Arran i en altres espais de lluita que han dut terme reivindicacions com per exemple STOP Pujades o contra la llei de l'avortament. Fa 4 anys que milita a la CUP i 3 a Endavant OSAN.

  1. Jordi Garcés Casas

33 anys. Llicenciat en Filosofia i Antropologia Social i Cultural. Actualment, combina les tasques de la regidoria a l'Ajuntament amb la feina a l'hostaleria al Barri Antic. Des de fa 10 anys treballa a les campanyes de vigilància forestal de la Diputació de Barcelona. La seva militància política va començar a Maulets l'any 2002 i al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de la UAB un any després. Posteriorment ha participat de diversos moviments socials de la ciutat, com l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Fa 9 anys que milita a la CUP. També és soci de l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Gispert i rodalies.

  1. Maite Uró Graells

44 anys. Periodista, ha treballat en comunicació en empreses privades i ONGs. Actualment treballa de professora de llengües. Activista pels drets de les persones migrades des de fa 25 anys.

  1. Caterina Armengol Serra.

22 anys. Mestra d'educació primària. Treballa com a coordinadora de projectes juvenils i tallerista al CAE. Membre de l'equip de monitores de l'esplai Vic-Remei, militant d'Acció Lila, del cor Incordis i de l'Ateneu Popular la Sèquia.

  1. Enric Martí Saumell

68 anys. Jubilat, comercial de professió. És activista del moviment veïnal, va ser president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i de l'Associació de Veïns de Cal Gravat. Actualment participa del moviment per a unes pensions públiques dignes.

  1. Merche Bayot Serrano

52 anys. Treballadora de l'hosteleria. És fundadora de Democràcia Municipal i va ser responsable del cercle de Podem Manresa. Actualment és membre de l'organització Som Alternativa. És activista social i feminista i participa de l'Espai Roig.

  1. Júlia Martín

36 anys. Diplomada en Treball Social. Ha col·laborat amb projectes de conservació de la llengua i la cultura de les Comunitats Mapuches de Chile. Ha organitzat i col·laborat en esdeveniments culturals de la ciutat. Actualment treballa en l'àmbit del comerç electrònic. Activista per la República.

  1. Gabriela Islas Arzamendi

52 anys. Formada en Ciències de la Comunicació, és productora de ràdio i televisió. És activista social, vinculada als moviments socials de la ciutat. Col·labora en l'associació Mexicanos en Espanya.

  1. Marc Ballús Torrens

43 anys. Arquitecte, membre de l'Agrupació d'Arquitectes Experts Pericials, Forenses i Mediadors, postgrau en 'Gestió del disseny'. En el seu estudi, obert l'any 2003, ha realitzat projectes d'edificació, interiorisme i urbanisme. Actualment compagina aquesta feina amb la docència a secundària. Militant de la CUP. Atleta del Club Atlètic Manresa i jugador del Club Scrabble Manresa.