L'Ajuntament de Manresa

i Criteria Caixa han lligat una permuta que facilita que el govern municipal pugui tirar endavant la construcció d'habitatge protegit i l'empresa del grup bancari l'aparcament subterrani a la Fàbrica Nova.

El que es permuta és una part d'una finca propietat de La Caixa, que passa a l'Ajuntament, a canvi del dret del banc a explotar com a pàrquing durant 75 anys el subsòl de tres finques municipals.

Els serveis tècnics municipals han valorat el dret de superfície del subsòl de les tres finques afectades propietat de l'Ajuntament en 305.793 euros per un període de 75 anys. També han calculat que el valor del 23% de la finca propietat de Criteria Caixa i que passaria a l'Ajuntament és de 305.670 euros.

Les condicions de la permuta han estat aprovades en junta de govern. A preguntes d'aquest diari, el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha explicat que la permuta «facilita» tirar endavant l'operació de la Fàbrica Nova perquè permet que «tant l'Ajuntament com Criteria Caixa no s'hagin d'entendre amb un tercer a l'hora de desenvolupar els projectes».

Segons Aloy, el nou acord amb el grup financer demostra novament «el seu interès» per portar a terme l'operació, que ha de contribuir a transformar un sector clau per a la ciutat i dotar-la d'una nova centralitat.

Concretament, l'Ajuntament adquireix el 23% que li falta d'una de les finques de l'àmbit (tal i com marca la infografia) i, a canvi, Criteria Caixa obté el dret de superfície no la propietat, que continua sent de pública.

El govern municipal ha volgut remarcar que la part de la superfície que correspon a espai públic o a equipament no deixa de ser municipal. El dret de superfície és només per al subsòl.

L'antiga nau i la finca del costat ja és de Criteria Caixa.

Ordenar les propietats

L'objectiu és ordenar les propietats o drets de superfície del sector. A l'Ajuntament li faltava una part de la propietat del solar on es pot edificar habitatge de protecció oficial. I Criteria Caixa té en propietat el subsòl tant de la nau principal com de la construcció que es farà al costat i que tindrà un sostre que s'utilitzarà com espai públic connectat a tota la zona pública amb escales. Tot el subsòl de l'entorn, però, continuava sent propietat municipal.

A banda de per tenir més superfície d'aparcament, cal tenir en compta també que l'ús del subsòl és necessari perquè es preveu que els accessos al pàrquing passin per sota de la zona de parc fins a connectar amb la carretera del Pont de Vilomara i, també, fins a la Via de Sant Ignasi.

El subsòl de les futures dues torres d'habitatges i oficines amb baixos comercials també és de Criteria Caixa.

El regidor d'Urbanisme ha afegit que entre els aspectes que ordena la permuta hi ha el fet que hi havia accessos a l'aparcament que no eren propietat de la Caixa sinó de l'Ajuntament.

Aloy ha valorat com a molt positiu per a la ciutat que quedi definitivament per a l'Ajuntament els 2.081 metres quadrats, amb una edificabilitat de 7.000 metres quadrats, per fer habitatges de protecció oficial.

Pel que fa a les tres finques de l'ajuntament sota les quals Criteria Caixa tindrà dret per explotar el subsòl són de 5.681 m2, 500 m2 i 2.942 m2.

Per Aloy, l'acord «clarifica, facilita i endreça» la gestió d'aquests sòls i suposa «un pas molt important» perquè per a la Caixa és molt diferent comercialitzar, mitjançant un promotor privat, una operació en la què s'han d'arribar a acords amb un tercer que poder-ho fer de forma autònoma.

El regidor d'Urbanisme ha explicat que s'ha dut a terme un procés llarg i amb tots els informes fets amb la col·laboració de l'entitat que té una part molt majoritària de l'operació de la Fàbrica Nova i que mostra «molt interès» en que es desencalli i es desenvolupi el sector.

Aloy ha afirmat que li consta que Criteria Caixa manté contactes amb promotors, perquè no és cap empresa dedicada a gestionar espais comercials i aparcament sinó que «està buscant un operador que ho faci».