Sis setmanes després del foc que va afectar el número 150 de la carretera Pont de Vilomara de Manresa, els veïns del bloc encara no saben quan podran tornar a casa. A hores d'ara, l'assegurança encara no ha fet el pagament perquè es puguin executar els treballs a l'immoble, que ha patit danys estructurals. L'Ajuntament ha assegurat que, si la companyia no abona els diners aviat, avançaran ells el pagament. Els fets afecten tretze famílies, que passen aquests dies en cases de familiars, hotels i pensions, i han d'abonar les despeses de les seves butxaques.

Les tretze famílies que viuen al número 150 de la carretera Pont de Vilomara de Manresa van ser desallotjades el passat 6 de febrer després de l'incendi. A hores d'ara, sis setmanes després, els 29 veïns segueixen fora de casa. Ni tan sols s'han iniciat els treballs per reparar els danys els quals preveuen que duraran mesos.

Jaume Sallent, administrador del bloc de pisos, explica que l'assegurança s'ha desentès del cas. Malgrat que feia ja un mes del foc, no va ser fins fa una setmana, moment en el qual els veïns van demanar ajuda a l'Ajuntament, que els van enviar un correu indicant que "ho estaven gestionant". "Ha vingut diverses vegades el pèrit, però no sabem res", explica.

Aquest dilluns, al no tenir més notícies, van demanar de nou suport al consistori. "Ara ens diuen que enviem documentació per poder fer el pagament però, a dia d'avui, no hem vist un cèntim i ja portem gastats 14.000 euros". I és que la comunitat de propietaris s'ha fet càrrec de les primeres actuacions a l'immoble.

Sallent explica que l'assegurança va demanar a un tècnic extern que verifiqués l'estat de l'estructura que estaria "completament danyada" i caldrà reparar però "no sabem a quant ascendirà tot plegat".

Compromís municipal

El regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, ha explicat que va ser el mateix alcalde, Valentí Junyent, qui va demanar a l'asseguradora una solució després que els veïns els informessin de la situació. La companyia, diu, "es va comprometre a fer el pagament". No obstant això, davant de la urgència de la situació, el regidor ha anunciat que, si és necessari, avançaran els diners perquè es puguin dur a terme els treballs a l'espera que la companyia els aboni.

Maltestar entre els veïns

Les 13 famílies afectades han hagut de buscar-se la vida. Alguns estan pagant pensions, de lloguer en altres pisos o a casa de familiars. La majoria es queixen del sobrecost econòmic que tot plegat els hi està suposant, malgrat que tenien contractada l'assegurança.

Aurora Alba explica les dificultats econòmiques que està passant davant del fet d'haver-se de pagar una pensió mentre paga l'hipoteca del pis afectat, a banda de fer tots els àpats fora. "Em veig menjant-me el raïm al carrer", lamenta la veïna. En aquest sentit, Joaquim Peña, pare d'una veïna de l'immoble i professional de la construcció, assegura que els treballs poden durar encara temps. I és que els veïns que hauran de fer obres a les seves llars hauran d'esperar que finalitzin les comunitàries abans de poder-les engegar.

Per la seva part, la Maria Candelaria González lamenta que el consistori no els hagi facilitat un lloc on anar. Ella i el seu home, que pateix una malaltia i necessita fer diàlisi, són en un hotel pagant 1.600 euros al mes. "Vam demanar a l'Ajuntament un aparthotel perquè necessitem una habitació desinfectada perquè pugui fer la diàlisi cada 4 hores i ens van dir que tenien els pisos ocupats i no es podien fer càrrec de la situació", es queixa.

En aquest sentit, reconeix Aloy, el consistori pot fer l'"acompanyament" i ajudar a trobar un lloc als afectats però "les despeses les han d'assumir els propietaris".

"No sé si tornarem"

La Jennifer Riquelme, que vivia de lloguer al bloc amb el seu home, els seus tres fills i els seus pares, explica que no sap si tornaran al bloc. La família s'ha dispersat i viu en casa de familiars, menys el seu pare que ara és a una residència. "Ha quedat traumat i ha agafat por a tornar", explica la dona, tot afegint que "no entenem com la companyia no es fa càrrec de tot això veient que deia a 13 famílies al carrer".