Al cap de dos mesos que obrís el Servei d'Atenció Integral (SAI) per a persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) de Manresa -n'hi ha un de comarcal que va entrar en funcionament al mateix temps-, la tècnica responsable va constatar en una entrevista a Regió7 (vegeu l'edició del 2 de febrer) que una de les principals demandes del col·lectiu era que no tenien cap lloc on trobar-se amb altres persones LGTBI. Per posar-hi remei, s'ha creat Iris, un espai de trobada per a joves LGTBI de 15 a 25 anys a l'Espai Jove Joan Amades. Dissabte acollirà la primera activitat.

Gemma Franch, tècnica del SAI del Consell Comarcal del Bages, explica que justament ha estat la constatació que les persones del col·lectiu LGTBI trobaven a faltar un espai per reunir-se el que ha portat el seu servei, el de l'Ajuntament (situat al SIAD Montserrat Roig) i l'Oficina Jove del Bages a oferir-los-en un. Afirma que el format és «bastant innovador».

Per començar, s'han organitzat quatre sessions entre aquest mes i el de juny, de 6 de la tarda a 8 del vespre. A partir d'aquí, apunta Franch, les properes dependran de si els usuaris n'organitzen o si prefereixen que siguin les administracions les que les preparin.

L'espai, ubicat al carrer de Sant Blai, 14, és gratuït i s'insisteix en el caràcter confidencial i de respecte, confiança i seguretat que vol garantir a les persones que hi participin perquè puguin estar tranquil·les per expressar-se i posar damunt la taula els dubtes i inquietuds que vulguin compartir.

A banda de la raó esmentada a l'inici, l'espai Iris dona resposta al Pla Comarcal per garantir els drets de les persones LGTBI 2018-2021, que ja preveu la creació d'un espai de trobada com aquest.

Les quatre sessions

La sessió d'aquest dissabte s'iniciarà amb la presentació del nou punt de trobada i les propostes musicals d'Akelarre i Elane, que parlen de la diversitat afectiva, sexual i de gènere. El dijous 11 d'abril es projectarà el documental De Berta a Teo: història d'un trànsit, amb la participació del protagonista i realitzador, que respondrà dubtes i explicarà el seu projecte personal. El dijous 16 de maig es dedicarà la sessió a debatre i replantejar els motius que generen situacions de LGTBIfòbia i com treballar per combatre-les. Finalment, i com a tancament de curs, el dijous 20 de juny es plantejarà una jornada al voltant de la diversitat afectiva, sexual i de gènere, de caràcter lúdic, amb motiu de la celebració de la diada del 28 de juny, coneguda popularment com el Dia de l'Orgull LGTBI.