Manresa tindrà abans de l'estiu un carrer nou. Amb nom de dona. La prolongació del Sant Maurici que s'està obrint al barri de la Sagrada Família, entre la carretera del Pont de Vilomara i el Sant Cristòfol, tindrà entitat de carrer i es dirà Pilar Bertran Vallès, la primera bibliotecària que va tenir Manresa, l'any 1928. Les obres formen part de l'anomenat pla parcial de la Sagrada Família i és previst que un cop s'acabin s'hi instal·li una superfície comercial de la firma Mercadona.

Els treballs van començar l'estiu passat. El nou carrer que és just al costat de l'escola Ítaca ja té forma i actualment s'hi està fent el paviment de les voreres. Quedarà el de la calçada. No hi ha data definida per a la seva obertura. Entre altres coses perquè falten els treballs de la companyia elèctrica Endesa per tal de connectar les estacions transformadores d'aquest nou sector amb la xarxa general. Però sí que totes les previsions és que a l'estiu, després d'un any just d'obres, estigui acabat.

El carrer d'un milió

Es tracta d'una iniciativa privada que té un pressupost d'un milió d'euros. D'aquests, 300.000 els aporta l'Ajuntament de Manresa perquè és propietari d'una part del terreny. La resta els posa Mercadona. El nou carrer tindrà una longitud de 180 metres i una calçada de sis. Tindrà un carril de circulació i una franja d'aparcament. La primera fase dels treballs inclou una vorera a la banda nord del carrer de cinc metres d'amplada. La de la banda sud de moment no s'executarà, però quedarà habilitat un pas per a vianants.

El projecte també preveu un recorregut per a vianants des del final del Gaudí fins al nou carrer. Hi haurà rampes per salvar els desnivells que s'estan fent i una zona arbrada. Un passatge de 50 metres que encara s'ha de fer unirà aquestes rampes amb el nou car-rer. Així mateix es traslladarà la font feta amb peces de trencadís que hi ha al final del Gaudí.

Les obres del nou carrer Pilar Bertran Vallès es van iniciar amb polèmica al barri. Es va crear la Plataforma de Veïns i Petit Comerç de la Sagrada Família, SAFA, que es va posicionar contra la construcció del supermercat i la desaparició dels horts que hi havia a la zona per on passa la nova urbanització. Finalment, els horts, mitja dotzena, es van traslladar a un solar del costat de propietat municipal. L'entitat, però, defensava la preservació de l'horta urbana i el regadiu al sector de la Sagrada Família. La plataforma va recollir un miler de signatures. També l'entitat ecologista Meandre va sol·licitar replantejar el pla per conservar el màxim l'horta en una zona densament poblada, i el ramal de la Sèquia que prové de Viladordis i va a Santa Clara.

Així mateix, el petit comerç de la zona va expressar la seva preocupació per l'obertura del Mercadona. Quan s'inauguri es tancarà el que hi ha actualment a la carretera de Vic xamfrà amb car-rer Gaudí. El de la part alta del bar-ri de la Sagrada Família serà una mica més gran que el que va obrir a principi del 2012 a l'avinguda Universitària. Aquest disposa de 1.600 metres quadrats. El nou és previst que en tingui 1.700.