Rajoles amb els mateixos colors carbassa i verd de fa més de 100 anys. Capitells de també més d'un segle que s'han restaurat. O finestrals amb formes geomètriques fetes d'obra que a principi del segle XX eren punts de ventilació. Són tot d'elements modernistes que formaven part de l'escorxador de Manresa i que ara s'han reconvertit en equipament universitari. És la FUB3, que acaba d'estrenar la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa). Juntament amb la nau principal de l'equipament, que el 2005 la UPC va convertir en biblioteca universitària, formen un conjunt que ha transformat l'antic escorxador de Manresa en un gran espai universitari. El campus s'ha fet gran.

A la FUB3 s'hi concentren ara els estudis de Fisioteràpia de la Fundació Universitària, que amb més de 760 alumnes són els que tenen més estudiants. La majoria d'ells, a més a més, de fora, sobretot de França. Alliberen espai tan de la FUB1, l'edifici mare, però sobretot de la Clínica Universitària, on la nova facultat de Medicina i la simulació clínica guanyaran protagonisme.

El pati central, on s'han instal·lat grans jardineres amb bancs de fusta a tot el voltant, és el nexe d'unió entre la FUB2 (l'antic Centre Tecnològic), la biblioteca universitària i la nova FUB3. Aquesta està formada pels mòduls A, B, C i D. El primer és el que hi ha a l'antiga nau de l'escorxador. Abans d'una sola planta, ara n'hi ha tres. S'ha restaurat de dalt a baix i és on es concentren les classes teòriques i pràctiques de Fisioteràpia amb els tocs modernistes de les rajoles, els capitells o el finestrals, a més a més de la façana. Hi ha 9 aules i sales d'estudis, mentre que a la tercera planta hi ha l'espai per als professors.

Al costat, resseguint la mateixa estructura de l'edifici modernista, hi ha el mòdul B. El que eren els antics corrals de l'escorxador, un espai a l'aire lliure, s'hi ha construït un gimnàs amb capacitat per a un centenar de persones. L'utilitzen per fer classes de Fisioteràpia i més endavant s'hi afegiren les d'Educació Infantil. Quan queda lliure hi poden anar els membres de la comunitat educativa de la FUB. Al mòdul C hi ha els vestidors, i al D, que és a l'entrada del recinte per la plaça Bages, hi haurà recepció.

Segons el director general de la FUB, Valentí Martínez, la nova FUB3 suposa «continuar consolidant el projecte universitari i el d'ampliar el coneixement per la ciutat». Les obres van començar el març de l'any passat. «Hem fet les obres amb el temps previst. Vam dir que les inauguraríem a principi del 2019 i ho hem fet, i vam dir que serien del voltant dels 3 milions i hem mantingut el pressupost», que ha assumit la mateixa FUB. «Això és una manera de guanyar crèdit», afirma.