Immobilitzar persones amb trastorns de salut mental o gent gran amb demència és una pràctica habitual als centres sanitaris o residències que la metgessa basca Ana Urrutia vol eliminar. Recentment va ser a Althaia per explicar la seva metodologia.

No tractem bé les persones que tenen algun trastorn de salut mental?

Jo crec que sí, però tot és millorable. I en aquest cas ho és claríssimament. L'indicador concret de la subjecció es pot millorar però això no significa que no s'estiguin tractant bé. La medicina avança i el que abans pensàvem que era correcte es capgira i es planteja d'una altra manera. Jo també he subjectat i pensava que era cor-recte, i que ho fèiem pel bé del pacient. Els professionals tendim a millorar cada dia i quan alguna cosa et fa pensar que es pot fer millor ens hi posem.

La subjecció en casos de salut mental o persones grans forma part de la teràpia?

Perquè el pacient es calmés, en salut mental, o no caigués, en geriatria, pensàvem que la solució era subjectar, per tant, teràpia. El plantejament és recórrer més als aspectes humanístics i humans del pacient perquè pensem que generen una millor evolució clínica. I per això passem a pensar que la teràpia no és subjectar, sinó abordar la patologia des de la mateixa persona.

Proposa retirar les subjeccions al 100 %?

La subjecció cal entendre-la com el final del camí, quan ja no hi ha cap altra solució. Hi ha molt recorregut fins a arribar a aquest final del camí. Teòricament ha sigut l'última solució però no és veritat. A la pràctica s'ha recorregut a la subjecció fins a convertir-la en una teràpia inicial. També demostra una mica el fracàs de procediments anteriors amb aquell pacient. No és el pacient qui requereix la subjecció sinó que som nosaltres els qui d'alguna manera no hem trobat la solució. Plantejat d'aquesta manera ens permet millorar contínuament, avançar i no quedar ancorats.

Quan parla d'un fracàs, es refereix al sistema?

Els professionals, com jo, som producte del sistema. També hi ha un component cultural, de país.

A què es refereix quan diu que s'han de tractar els pacients amb humanisme i centrar-se en les persones? És un concepte molt ampli...

Que no prevalgui la necessitat de l'organització i dels seus processos sinó la necessitat del pacient. Es tracta de qüestionar-se pràcticament tot el model que tenim avui en dia. Per exemple, en el cas d'una residència d'avis, si ens plantegem que el pacient ha de dormir a la nit i no ho fa, el mediquem. El nostre plantejament és intentar canviar el seu cicle amb la qual cosa potser han de passar unes quantes nits d'insomni perquè es vagi normalitzant. I quan es normalitzi sobre la base d'un entorn agradable, personalitzat, on s'atenguin les seves necessitats, resulta que pot començar a dormir més que abans. Es tracta de desintoxicar-se de tot el que teníem. El que jo plantejo és retirar-li la medicació i cobrir les seves necessitats. Però no ho puc fer alegrement. Pot caure. S'ha de generar un entorn segur, i que l'auxiliar en lloc de ser al punt de control n'estigui pendent. Simplement el que dic és que els processos no estan centrats en la persona. Les noves tecnologies hi poden ajudar molt.

Digui'm més exemples.

Quan una persona gran arriba a urgències es desorienta i el primer que li fan són radiografies i analítiques per rutina. Això genera una situació d'agitació que ens condueix a subjectar-lo. Hem de pensar altres formes de fer. Potser no hem de punxar-lo immediatament. Hem de saber com és aquella persona i com abordar-la, què podem dir i què no podem dir. Pot semblar una tonteria però és fonamental en persones amb demència. Cal recollir aquesta informació en els processos.

No ha de ser gens fàcil fer aquests canvis en el sistema actual de la sanitat...

Si féssim un sistema nou potser el faríem així, però com que tenim el que tenim l'hem de canviar tot. Aquí hi ha el problema. Són canvis que s'han de plantejar a llarg termini. Althaia no pot dir que farà això en un any. Potser implantarà el nou sistema i farà la formació en un any, anirà caminant en el procés el segon i potser al quart dirà que se sent còmode i llavors l'anirà passant a altres departaments.

L'actual model que critica es manté per comoditat?

Cada cop hi ha més gent que lluita per canviar-lo. En general a tot el país el model està centrat en l'organització, no en el pacient. És paternalista.

Temps enrere usuaris d'Althaia van criticar que es feien massa subjeccions...

El nostre objectiu és arribar a retirar-les. Hem certificat que a Althaia estan compromesos amb això i se'ls acompanya en aquest canvi de model.