Ala Fundació Vicente Fer-rer (FVF) fa 50 anys que estem compromesos amb les comunitats més desafavorides del sud de l'Índia. Donem suport als grups especialment vulnerables i discriminats als àmbits rurals, com les dones i les persones amb discapacitat. Cada any, pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona, des de la fundació volem incidir en la situació de discriminació que viuen les dones al país.

A l'Índia rural, el 40% de les adolescents abandonen l'escola abans de secundària. Els centres són molt lluny i el camí pot convertir-se en un viatge perillós per les agressions sexuals. Als pobles d'Anantapur tenir una bicicleta pot marcar la diferència entre continuar estudiant o no. En un entorn rural, com en el que treballa la fundació, les bicicletes garanteixen rapidesa en el desplaçament fins a les escoles i també protegeixen de les agressions sexuals.

Bicicletes amb poder

Aquest any, coincidint amb el Dia de la Dona, hem posat en marxa la iniciativa Bicicletes amb poder ( bicicletas-con-poder.org), que fa referència al gran poder transformador que té aquest vehicle en la vida d'una adolescent de l'Índia rural.

Moltes famílies opten perquè les seves filles abandonin els estudis perquè el trajecte no és segur. Si disposen d'una bicicleta s'evita que les nenes deixin l'escola quan arriben a l'adolescència, coincidint amb l'etapa de secundària. És un projecte que té com a objectiu afavorir la llibertat de les dones i promoure alhora el seu lideratge.

A les zones rurals de l'Índia, pràcticament el 100 % de les nenes estan escolaritzades a primària, però la dada baixa fins a un 40% a secundària (14-18 anys). Al país es denuncien 100 violacions diàries, més del 70 % a menors d'edat. Les famílies prefereixen allunyar-les dels perills que comporten els trajectes fins a l'escola i opten perquè es quedin a casa fins que li concertin el matrimoni. Un altre conseqüència de l'abandonament escolar són els matrimonis precoços. L'Índia és el país amb més casos en nombres absoluts, 15,5 milions, segons la Unicef.

L'educació és l'única garantia per què les dones creixin en llibertat. La fundació promou el projecte Bicicletes amb poder per aconseguir més vehicles que els permetin anar a les escoles sense que suposi un risc físic ni emocional. L'objectiu final és donar suport a l'educació de les nenes perquè tinguin l'oportunitat de continuar estudiant i ser, en el futur, dones lliures amb capacitat de decisió.

A l'Índia només el 0,5 % de les dones ocupa llocs de responsabilitat, un dels índexs més baixos del món. Per això és necessari garantir la seva presència als espais de decisió. L'accés a l'educació també les allunya de costums molt arrelats com els matrimonis infantils i els embarassos precoços.