La sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu ha acollit la primera Jornada en Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Catalunya Central organitzada per la Fundació Althaia. L'esdeveniment va reunir un centenar de professionals de l'atenció primària i hospitalària especialitzada del territori, que van compartir coneixements i intercanviar experiències.

Alhora, es va posar en valor la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques d'Althaia.

La jornada va comptar amb la intervenció d'especialistes de primer nivell, com el Dr. Miquel Vilardell, catedràtic emèrit de Medicina Interna de la UAB; el Dr. Jaume Alijotas, expert internista i investigador de la Vall d'Hebron, i el Dr. Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La jornada va tenir dos objectius fonamentals. En primer lloc, fer una revisió de diferents aspectes relacionats amb les malalties autoimmunes sistèmiques, com la forma de presentació, les exploracions més adequades per al seu diagnòstic, així com l'eficàcia i la seguretat dels diferents tractaments.

En segon lloc, es va posar sobre la taula el treball de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques d'Althaia, una unitat multidisciplinària composada per professionals de diferents especialitats, en concret, Medicina Interna, Reumatologia, Dermatologia, Pneumologia, Nefrologia, Digestologia i Laboratori, que de forma coordinada atén persones amb malalties autoimmunes sistèmiques, com són l'artritis reumatoide, el lupus, l'esclerodèrmia, vasculitis, entre d'altres. Des que va entrar en funcionament, el 2015, ha permès un millor control dels pacients amb aquests tipus de patologies.

Les malalties autoimmunes sistèmiques són resultat d'un mal funcionament del sistema immunològic de l'organisme. Apareixen en el 5% de la població adulta i no se'n coneixen les causes. El tret característic comú és l'existència d'inflamació en diferents sistemes orgànics, com les articulacions, pell, ronyó, pulmó, vasos sanguinis... Els tractaments actualment disponibles permeten controlar de forma adequada aquestes malalties.