A final del 2015 es va posar en marxa a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès el projecte de detecció precoç del càncer de còlon. La iniciativa va ser del CatSalut i a les comarques centrals gestiona el pla la Fundació Althaia.

Aquest cribratge ha fet augmentar la necessitat d'afinar en el diagnòstic, segons explica el coordinador del treball de recerca internacional Ignasi Puig, del servei de Digestologia d'Althaia. «Abans els càncers es diagnosticaven quan estaven en un estat avançat, i des del punt de vista endoscòpic era molt fàcil» diferenciar els pòlips benignes dels degenerats o cancerosos. En canvi, «ara, com que es diagnostica d'una forma molt més incipient i en estadis inicials» gràcies en part al programa de cribratge, «costa més diferenciar si és benigne o maligne. Ens trobem amb dubtes amb més freqüència». Per això sorgeix la necessitat d'afinar l'observació i el diagnòstic dels pòlips.

L'estudi de recerca internacional va començar el gener passat i és previst que els resultats s'anunciïn a final del 2020.

En el cas de la Fundació Althaia utilitzaran la nova tecnologia i metodologia en tots aquells pacients als quals es detectin pòlips superiors als 10 mil·límetres a través d'una colonoscòpia. El 10 % d'aquests pòlips grans «ja tenen algun focus de degeneració», segons explica Puig.

El projecte ha rebut una subvenció de poc més de 140.000 euros del Fons d'Investigació Sanitària (FIS) de l'Instituto de Salud Carlos III. També té finançament de la Societat Espanyola d'Endoscòpia Digestiva i l'Associació Espanyola de Gastronenterologia. Les firmes japoneses Fujifilm i Olympus han cedit l'equipament òptic d'última generació que permet visionar amb més detall els pòlips.