La ludoteca Ludugurus del carrer de la Mel de Manresa s'ha renovat tant físicament com conceptualment. Els espais s'han repensat per fer-los més acollidors i perquè propiciïn la iniciativa dels infants fent-los més protagonistes.

Sempre basant-se a garantir el dret al joc de l'infant, l'equip de Ludugurus es va passar un any formant-se per fer un canvi de mentalitat i manera de treballar, inspirat en la pedagogia Montessori i centrat en l'interès de l'infant. La ludoteca ha estat redistribuïda en diferents espais de joc, i cada racó s'ha centrat en una activitat. La nova manera de funcionar implica introduir noves propostes i jocs cada trimestre perquè els nens mantinguin la il·lusió de fer noves descobertes.

Les educadores asseguren que la renovació ha estat molt positiva, ja que ara no se sobreestimula els infants amb una gran quantitat de jocs i això fa que tinguin més curiositat i motivació a l'hora de jugar. Tot i els dubtes inicials, l'adaptació dels infants va ser ràpida.

Meritxell Prat, responsable dels projectes d'infància de Creu Roja, explica que han notat un canvi d'actitud dels infants, que ara tenen més ganes de proposar activitats i «juguen amb més qualitat».

Des de la reobertura han tingut un augment de la demanda i la llista d'espera que ja tenien s'ha fet més llarga, explica Sara Cuscullola, responsable de la ludoteca. L'equip de Ludugurus comenta que han arribat a un altre tipus de població, a més de potenciar-se activitats que ja tenien com l'Espai familiar, que obre els divendres a la tarda a infants i famílies per jugar plegats.

El que no ha canviat són els 27 infants que cada dia passen per la ludoteca Ludugurus, amb ganes d'aprendre jugant i distreure's, ara, amb un espai renovat en ple Barri Antic de la ciutat.