«Nosaltres fem la labor tècnica d'atenció a les persones, però la veritable atenció la fa la comunitat, el territori», va assegurar ahir l'adjunt a direcció de la Fundació Germà Tomàs Canet, Paco Gea. A Manresa una quarantena de professionals atenen els refugiats de la Llar Sant Joan de Déu.

A aquests cal sumar-hi la feina de 49 voluntaris que han col·laborat en el programa el 2018. Fan «tasques d'acompanyament de sortides, coneixement de l'entorn, activitats lúdiques», va explicar la coordinadora tècnica del programa de Protecció Internacional, Jenny González. «També ens són molt útils les parelles lingüístiques, en què es treballa tot el tema de la conversa i l'aprenentatge de l'idioma, que és fonamental». La barrera idiomàtica és un dels principals problemes amb què topen les persones refugiades, no tan sols per moure's amb desimboltura, sinó sobretot a l'hora d'exercir certes ocupacions.

Segons la Fundació Germà Tomàs Canet, fan falta més voluntaris que vulguin implicar-se en el procés d'acollida de les persones sol·licitants d'asil.

La fundació ha dut a terme dar-rerament diverses millores a l'antiga residència de les germanetes dels pobres com aules o el condicionament d'una zona de lleure infantil.

Els primers refugiats van arribar a Manresa el 2016. Llavors se'n feia càrrec l'entitat Dianova.