El moviment ràpid i harmònic de les patinadores es combinarà amb la música de cobla. Amb aquesta exhibició singular que barreja esport i tradició, Manresa estrenarà demà una renovada agenda sardanista.

La ciutat ha estat a punt de quedar-se sense programació estable de sardanes per manca de relleu generacional a l'entitat Nova Crida, l'entitat que n'ha estat responsable durant quaranta anys. L'Agrupació Cultural del Bages, el Grup Sardanista Dintre el Bosc i el Casal Cultural Dansaires Manresans, tres entitats tradicionalment poc inclinades a treballar conjuntament, han unit esforços per evitar-ho. Alhora, pretenen donar a la nova agenda un aire renovador que l'obri a altres activitats i nous públics.

El tret de sortida de la nova agenda sardanista serà demà, a 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça Major, i hi prendran part les integrants de la secció de patinatge artístic del Club Patí Manresa, que actuaran amb la música de la cobla Lluïsos de Taradell. «Molta gent pensa que ballar sardanes és avorrit i passat de moda, i volem canviar-ne aquesta percepció. Per aquest motiu, a cada trobada convidarem una entitat sense vincles amb el món de la sardana perquè la descobreixi i, així, guanyar seguidors. També serà una oportunitat per a aquestes altres entitats, que es donaran a conèixer en un àmbit que no és estrictament el seu», destaca a aquest diari Núria Soler, membre de l'Agrupació Cultural del Bages.

La nova programació rep el nom de «punt sardana» (els responsables ho escriuen com .sardana) i, segons Soler, «es vol donar a entendre que és un punt i seguit de l'activitat que portava a terme Nova Crida, i també un punt de trobada entre diferents sectors de la ciutat».

Fins al juny hi haurà dues trobades més. El dissabte 18 de maig tindrà lloc una ballada a la plaça de les Oques i hi participaran diferents grups de caramelles, i el 28 de juny al pati del Casino n'hi haurà una altra per celebrar la revetlla de Sant Pere, en què els participants podran degustar coca i cava. Les entitats organitzadores estan treballant, i parlant amb altres associacions, per organitzar més trobades.

«També portarem ballades a indrets on no se n'havien fet abans, llocs concorreguts i on hi hagi terrasses de bars i cafeteries perquè persones que no vindrien a ballar-ne vegin la nostra activitat», remarca Soler. A partir de l'estiu, hi haurà una ballada cada dos mesos, i Manresa continuarà sent una de les poques ciutats que actualment té una programació estable de sardanes.