Cardona va ser, juntament amb Molins de Rei (Baix Llobregat), un dels primers municipis de l'Estat espanyol a implantar pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms, el 2013. En només un any, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Cardona, la xifra de coloms va disminuir fins al 72%. El 2012 s'estimava que n'hi havia 1.100 exemplars, i el 2014, un any després d'implantar el fàrmac, s'havia reduït el nombre de coloms fins a 308. L'any següent, el 2015, n'hi havia 250 exemplars (75% menys que el 2012); i si mirem les darreres xifres de què disposa el consistori, del 2016, la reducció es va situar en el 81%. Així, al cap de quatre anys d'utilitzar aquest pinso, hi havia a Cardona 210 coloms.

Segons la regidora de Salut i Medi Ambient de Cardona, Anna Maria Sala, «tots recordem com abans el passeig i la plaça de la Fira eren plens de coloms, i ara ja no es produeixen aquestes situacions. A Cardona aquest sistema ens ha funcionant eficientment i per això hi seguim confiant». Sala subratlla que amb el fàrmac no es maten coloms, «sinó que només evitem que es reprodueixin massivament».

L'empresa que gestiona l'únic dispensador que hi ha instal·lat al poble -al campanar de l'església- és ZooEthics, d'Òdena, l'única de l'Estat espanyol que distribueix el fàrmac esterilitzador (Ovistop).

Més barat i més ètic

Sala destaca també l'estalvi econòmic que ha suposat per a Cardona passar a controlar el nombre de coloms amb pinso anticonceptiu: «Abans es feien unes 20 captures amb gàbies durant 6 mesos l'any. Això suposava que l'empresa havia de desplaçar-se contínuament amb les gàbies. Ara, amb aquest sistema, només es necessita una persona que cada cert temps vingui a controlar que l'aparell té menjar». A banda, la regidora valora que és un mètode més ètic, perquè «no és el mateix donar als animals un medicament amb el menjar per tal que no es reprodueixin que ficar-los en gàbies».

Un apunt: les xifres comentades en aquest article provenen de ZooEthics. L'Ajuntament no ha fet un cens propi.