Artés va decidir apostar pel pinso anticonceptiu el 2014, perquè en aquell moment hi havia una població molt elevada de coloms i això generava moltes queixes per part dels veïns, segons l'alcalde, Ernest Clotet. Fins fa poc, aquest mètode basat en el fàrmac Ovistop -un blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbazina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms- havia donat bons resultats al poble bagenc, però les xifres dels darrers dos anys no han seguit en aquesta línia, sinó que han augmentat, fet que ha portat el consistori a desestimar l'ús del fàrmac i optar per un nou sistema.

S'ha contractat per a un any l'empresa Biodiversitat, la mateixa que a Manresa. «La població de coloms havia augmentat amb el pinso i havíem de prendre mesures perquè s'estava desbordant», assegura la regidora de Medi Ambient, Marissa Trullàs. Segons xifres a les quals ha tingut accés aquest diari, entre el desembre del 2016 i el desembre del 2017 va augmentar la xifra de coloms a Artés el 27%. Mentre que a final del 2016 s'estimava que hi havia 490 exemplars, el desembre del 2017 aquesta dada s'elevava fins als 672 (la xifra estimada s'obté de multiplicar el total de coloms observats per un factor de 3,5; el 2016 se'n van observar 140 i el 2017, 192). «Havíem apostat molt fort pel pinso, però ara tornàvem a tenir moltes queixes dels veïns a causa dels coloms. La Diputació ens va fer una diagnosi l'any passat i va cor-roborar l'augment. Hem tingut molt debat intern de si renovàvem o no, però finalment hem decidit canviar», explica Trullàs.

Factors externs?

Sobre l'explicació que els ha donat l'empresa distribuïdora del fàrmac, ZooEthics, Trullàs diu que ha atribuït el mal resultat a «factors externs», com la presència de gats als punts on hi ha els dispensadors. Però la regidora no veu clar aquest motiu, perquè «dels 5 llocs només en un podria haver-hi gats, la resta són massa alts». Els dispensadors estan instal·lats en equipaments municipals, al ter-rat, per procurar que no hi tingui accés la població. «Si el blat de moro pot ser dolent per als infants en cas que hi tinguin contacte, generava una certa psicosi entre els veïns», admet l'alcalde d'Artés. Un altre problema que fa notar Clotet és que els coloms no mengin del dispensador, perquè tenen altres fonts d'alimentació properes.

L'Ajuntament s'havia plantejat altres mètodes que ha acabat descartant, com fer captures puntuals per reduir la xifra de coloms de forma immediata o fer ús de falcons (que espanten, desplacen i fins i tot es mengen els coloms).