«El concepte Catalunya-ciutat neix en les primeres dècades del segle XX per afrontar els reptes que teníem com a nació.

Avui, que ens trobem immersos en un canvi de paradigma a molts nivells i que assistim a una modificació vertiginosa de les nostres condicions de vida, les ciutats emergeixen amb força com espais d'oportunitats i transformació.

Reivindiquem la visió Catalunya - Ciutat, que també podríem anomenar "L'Aliança Ciutat-Territori", com la més potent eina de construcció de la República que tenim a l'abast.

Una Catalunya-Ciutat que s'expressa a través d'un nou municipalisme per donar resposta des de la proximitat, però també des de la governança compartida, als reptes actuals: la transició energètica i el xoc climàtic, la mobilitat i el turisme sostenible, l'habitatge assequible, el transport i les vies de comunicació, l'equilibri territorial i la cura de la natura, el sector primari i la indústria agroalimentària i la reindustrialització, l'equitat i el feminisme, la promoció de la salut, l'accés a la cultura, la qualitat de l'educació i la defensa de la llengua, l'aprofundiment de la nostra democràcia i la recuperació de la memòria històrica.

Els nodes d'aquesta xarxa territorial són les ciutats del país que hauran de fer fluir i compartir el coneixement, la innovació i la sostenibilitat, en un marc de prosperitat multiplicada per el canvi d'escala que ha suposar l'Aliança Ciutat-Territori.

Amb un compromís conjunt entorn als drets i responsabilitats que ens han de permetre portar a cada racó del país, la cohesió social que perseguim.

Els límits tradicionals del concepte de ciutat han quedat superats i caminem cap un país que ha de preservar la seva doble dimensió urbana i rural, però amb l'ambició que el conjunt de la ciutadania de Catalunya tingui accés a la mateixa qualitat de serveis, a la mateixa possibilitat d'emancipació personal i de lliure opció de vida.

Cada poble, cada vila, cada ciutat ha de ser república per ella mateixa, juntes han de conformar i compartir la gran República Catalana.

Una República que ha de relligar passat i horitzó i ha de tenir com a clau de volta l'interès general per sobre del particular, l'equitat com a auto-exigència, la dignitat personal com a condició necessària.

Una República que incorpori la democràcia deliberativa com a mètode assumit en l'acció pública.

Una República que impulsi la construcció d'aliances entre les institucions i la societat civil, entre les administracions públiques i el conjunt d'actors -econòmics, socials, culturals- que la pròpia ciutadania catalana ha sabut posar en peu al llarg de dècades d'iniciativa col·lectiva i de compromís individual.

Barcelona com a capital de la República es posarà al servei del conjunt del país per ajudar a teixir la xarxa de ciutats i territoris i per impulsar un país més just, més equilibrat i amb futur consolidat.

Un país lliure i complet, cohesionat i reconciliat amb ell mateix, referència i actor de primera fila en el camí de recuperació de la Unió Europea, l'espai comú que tant necessitem com a marc de llibertats i garantia de drets col·lectius».