La llibreria Torra a la plaça de l'Om (sí, plaça i no Plana); la construcció de tota classe de carrosseries Àngel Ariño; Anís Dorado El Pavo; Cervesaria Mercantil, amb un «servei esmeradíssim de cafès i beers de les millors marques»... Són alguns dels anuncis que apareixen en el plànol de Manresa de l'any 1922 que protagonitza el darrer capítol del blog Apugem la persiana, dedicat als comerços històrics de Manresa.

Signat per la periodista Zara Morales, explica que el plànol «el va rescatar Montse Zurita mentre cercava documentació i fotografies històriques de Queviures Plans, el comerç del seu avi, Rafel Plans, i del seu pare, l'Albert Zurita. Ella cercava fotos, rebuts o factures i va trobar un document doblegat en cinc plecs que li va cridar l'atenció. Quan el va desplegar va veure que es tractava d'un plànol de Manresa, patrocinat per comerços, i a punt de complir cent anys. Va ser imprès a la Impremta Sant Josep». Detalla que «es tracta d'un document que amida 64×87 centímetres i suposem que es tractava d'un plànol pensat per a ser penjat a la paret».

El document «es conserva relativament bé malgrat algunes petites marques que s'han fet en les interseccions dels doblecs». Zurita va fer la troballa «al rebost de la segona botiga familiar, l'Herboristeria Sant Miquel, que regentava la seva mare, l'Antònia Plans».

En total, al voltant del plànol hi ha 39 insercions publicitàries de comerços, magatzems i fabricants de la ciutat, inclòs el de l'editor del mateix, Anuncis Apolo. Al blog hi ha fotografies de fragments del plànol i n'analitza els anuncis i el plànol en si, del qual destaca que el passeig de Pere III només constava d'un tram i que hi apareix el Cuartel i el Grupo Escolar, que després va ser l'institut Lluís de Peguera, que el 1922 estava projectat però no es va inaugurar fins al 1927.

Els curiosos i amants de la història poden consultar tota la informació a l'adreça https://apugemlapersiana.wordpress.com.