El 70% de les deixalles de la població de Catalunya ja compleixen la normativa i el Bages es trobava entre el 30% restant.

Això havia de deixar de ser així el 2018 amb el trasllat de residus per ser pretractats al Vallès. Es va retardar l'operació fins a l'abril del 2019, i ara s'ha fet públic que l'estratègia ha canviat, el que suposa que no es complirà la normativa fins al 2022, 4 anys més tard del que s'havia anunciat.

Tota aquesta operació no suposarà cap canvi en la freqüència o l'horari de recollida als municipis.

El pretractament i la consegüent reducció de tones de residus que van a parar a l'abocador han de ser un factor clau per avançar cap a l'objectiu de reciclar el 60% del total de les deixalles l'any 2020.

La comarca del Bages se situa a l'entorn del 39%, estancat des de fa uns anys. La posada en marxa del sistema previst fins ara (trasllat de la brossa a Vacarisses) s'havia anat endarrerint.

El retard en la signatura del conveni per a la seva posada ha estat provocat per diversos motius, però, segons l'Ajuntament de Manresa i el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, hi ha tingut molt a veure la situació política (aplicació de l'article 155), que va aturar totalment el procés durant uns mesos.

En qualsevol cas, ara ha canviat la situació i Manresa i el Consorci del Bages guanyaran una instal·lació que, a més, estarà equipada amb tecnologia d'alt rendiment, que permetrà al Parc Ambiental de Bufalvent continuar sent un model de referència en la gestió de residus a escala nacional.