El divendres 17 de maig se celebrarà el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. Un dia abans, a les 7 de la tarda, l'Oficina Jove del Bages (c. Sant Blai, 14) acollirà una nova sessió d'IRIS, l'espai per a joves LGBTI del Bages. En aquesta ocasió s'hi durà a terme un taller sobre homofòbia i transfòbia que utilitzarà la metodologia coneguda com teatre de les oprimides.

Amb la tècnica del teatre de les oprimides, els participants es posen a la pell tant de les persones que pateixen discriminació com de les que l'exerceixen. D'aquesta manera, es poden visualitzar diferents situacions violentes, que generen patiment, amb l'objectiu de trobar-hi solucions pràctiques que els serveixin per millorar la seva autoestima, autonomia i seguretat, en els diferents escenaris que freqüenten en la quotidianitat: espai públic, àmbit familiar, centre educatiu, centres de salut, espais d'oci o lloc de treball.

La iniciativa, sorgida del SAI (Servei d'Atenció Integral) LGTBI del Consell Comarcal del Bages i de l'Ajuntament de Manresa i de l'Oficina Jove del Bages, apareix davant la necessitat expressada per part de joves que s'identifiquen amb una identitat de gènere o orientació sexual no normativa: gai, lesbiana, trans, bisexual, etc.

Demanaven espais de trobada per conèixer persones amb experiències similars, buscant comprensió i suport mutu en una societat que avança cap a la igualtat però que encara es recolza en uns pilars heteronormatius i binaris que deixen al marge les persones que no s'hi senten identificades.

A partir d'aquesta demanda va néixer IRIS, un espai destinat a joves d'entre 15 i 25 anys (amb flexibilitat) i que s'identifiquin amb alguna de les sigles LGTBI. Fins ara s'han organitzat un concert d'Akelarre junt amb la presentació del nou punt de trobada i la projecció d'un documental.

En cas de voler més informació és pot escriure a l'Oficina Jove del Bages a través del correu electrònic bages@oficinajove.cat, del WhatsApp al 676664142 o bé algun dels correus del SAI LGTBI de Manresa ( sai@ajmanresa.cat) o del Bages (sai@ccbages.cat).