Primàries Manresa ha celebrat recentment una assemblea oberta a la ciutadania en la qual s'ha aprovat el programa electoral que la plataforma independentista defensarà en les eleccions municipals. La independència, la capitalitat, la quarta revolució industrial, l'impuls del petit comerç i la participació ciutadana són els principals eixos transversals del programa.

La candidatura creu que Manresa ha d'exercir un fort lideratge en la lluita per la independència que li doni protagonisme en el conjunt del país. En el programa es recullen diverses mesures que caldria dur a terme, com ara l'exercici de la sobirania fiscal pagant tots els tributs estatals del consistori i les seves empreses públiques a l'Agència Tributària Catalana, enlloc de fer-ho a l'espanyola. Tal i com es van comprometre abans de les eleccions municipals del 2015 els líders dels dos partits del govern local, signant el Compromís amb la Sobirania Fiscal. També aplicar criteris nacionals i ètics en la contractació de proveïdors de l'Ajuntament, evitant les empreses de l'IBEX35 que van traslladar la seva seu amb l'objectiu d'intentar atemorir la població. Un altre de les propostes és arriar la bandera espanyola tal i com fan altres municipis. D'aquesta manera, Primàries Manresa fa seus els compromisos que l'ANC demanava a les candidatures municipals per desplegar les eines de país necessàries per implementar la República.

Les darreres dècades Manresa ha anat perdent pes territorial. La manca d'un projecte de ciutat clar, manca de planificació i el marc espanyol que impedeix el desenvolupament territorial del país han fet que la ciutat tingui greus dificultats pel seu desenvolupament. Primàries Manresa es marca com a objectiu que la ciutat treballi la seva capitalitat recuperant el lideratge territorial amb una regidoria que teixeixi relacions amb les ciutats i pobles del conjunt de la Catalunya Central per liderar-ne les seves reclamacions de forma unitària davant Barcelona.

A més, cal iniciar el treball per definir un model territorial de la República Catalana descentralitzat i en xarxa en el qual Manresa ha de ser seu d'algunes de les estructures del nou estat independent, incloent les conselleries. En relació a aquest punt, la llista independentista creu molt rellevant fer un salt endavant amb les males comunicacions de la ciutat i la comarca amb l'àrea metropolitana. Les línies 4 i 5 de rodalies són lentes i en el cas de la primera darrerament ha aflorat un greu problema de seguretat. Pel que fa a les comunicacions viàries el principal cavall de batalla que s'ha marcat la candidatura és el desdoblament de la C-55 de Manresa a la unió d'aquesta carretera amb la C-58. Caldrà una forta convicció davant les institucions supramunicipals i assolir unitat del territori per arribar a desencallar unes reivindicacions que són històriques.

També amb l'objectiu de revertir la decadència de la ciutat Primàries Manresa proposa pujar al carro de la quarta revolució industrial i portar la producció tecnològica en aquest àmbit dins de la ciutat. Històricament Manresa ha estat una ciutat dinàmica econòmicament i amb un fort pes territorial quan ha tingut la producció econòmica en el seu interior. En aquest sentit aposten per l'establiment de polítiques per a la captació d'empreses de l'àmbit tecnològic, l'enfortiment de l'UPC, l'enfocament del viver d'empreses local a aquest àmbit, la planificació de les polítiques a llarg termini de la ciutat centrades en els nous models d'urbanisme, mobilitat i socialització que puguin sorgir pel progrés de la tecnologia i l'aposta per les energies renovables.

El petit comerç ha de ser un dels puntals econòmics de la ciutat ja que li dóna personalitat pròpia i genera empoderament ciutadà. Els darrers anys aquest ha anat perden pes respecte les grans superfícies. La candidatura proposa diverses mesures per enfortir de nou el petit comerç. La creació d'un mercat setmanal al centre de la ciutat amb l'objectiu d'atraure públic i venedors d'àmbit local i comarcal i la venda de productes frescos i de proximitat, quotidians i habituals dels mercats i de productors locals. La cerca d'una varietat gastronòmica pròpia de Manresa per desenvolupar i promocionar-la a Catalunya de forma sostinguda en el temps fins assolir un reconeixement. Moure la pressió fiscal del petit comerç a les grans superfícies, com per exemple l'aplicació d'un coeficient superior d'IBI a grans superfícies i bancs per mantenir un IBI reduït al petit comerç.

La plataforma política vol un fort desplegament de polítiques de participació ciutadana. Primàries Manresa té la voluntat que el pressupost municipal tendeixi al màxim a ser debatut i votat per la ciutadania i que la participació no es limiti tan sols a una petita partida que representa menys del 0,25% del pressupost. D'altra banda la formació aposta per l'elaboració d'un nou Reglament d'Orgànic Municipal molt més ambiciós en l'àmbit de la participació, transparència i fiscalització. Finalment, la plataforma creu rellevant que les concessions de serveis municipals a empreses privades i les grans infraestructures que govern local decideixi dur a terme passin prèviament per un procés participatiu ciutadà i que siguin ratificats en referèndum vinculant.

Durant l'assemblea s'han debatut les propostes programàtiques estructurades en diferents blocs temàtics i agrupades en quatre grans blocs: Govern Obert, Persones, Prosperitat i Habitabilitat. El programa s'ha construït durant els darrers mesos a través de la recollida de propostes que s'han dut a terme tant a les reunions i contactes amb entitats com en quatre trobades ciutadanes que Primàries Manresa ha dut a terme. Els assistents han tingut l'oportunitat de debatre, esmenar i votar les diferents propostes recollides durant tres hores.