Aquest diumenge al vespre Primàries Manresa va dur el seu acte d'inici de campanya al gimnàs de l'escola Pare Algué. La formació independentista ha escollit aquest espai perquè l'1O va ser un dels col·legis electorals de la ciutat. De fet, el seu cap de llista, Marc Olivé, va exposar que tots els locals escollits davant la junta electoral eren escoles per la importància que van tenir aquestes en la celebració del referèndum i per la seva vessant educativa, «la qual per Primàries és molt important per la ciutat». El candidat també va mostrar la seva preocupació pel fet que ERC, en una interpel·lació directe durant un dels debats, no tanqués la porta a un pacte amb un dels partits del 155, el PSC.

Els candidats van rebre el públic amb una caixa de pomes del Pla d'Urgell i en van entregar una a cada persona. Albert Torelló, presentador de República TV, va ser l'encarregat de conduir l'acte i va començar cridant pel seu nom als 31 candidats, que es van situar davant l'escenari, i demanant un aplaudiment al públic «per la seva valentia». Després de l'emissió de dos vídeos de campanya, Torelló va fer pujar a l'escenari quatre candidats d'entre els 10 primers i els va adreçar una pregunta a cadascun.

A la pregunta de perquè cal votar Primàries des d'un punt de vista independentista Arnau Padró, número 2 de la candidatura, va exposar que «la independència és el millor projecte per tal que Manresa surti de la seva decadència, ja que és un element clau perquè la ciutat disposi de les eines necessàries per fer-ho», va dir. «Hem de tenir mirada llarga. Manresa ha de ser una de les capitals de la República Catalana amb un model territorial descentralitzat que li permeti acollir estructures del nou estat, com ara una conselleria», va reblar Padró. A més, el candidat va voler posar de manifest que els projectes de Junts per Manresa i ERC no miren més enllà de la gestió d'un govern local en el marc autonòmic dels propers quatre anys.

Rosa M. Hernàndez, número 5 de la llista independentista, va explicar el projecte regenerador que representa Primàries per la política catalana. «A Primàries Manresa qualsevol manresà ha pogut presentar-se, votar i escollir les propostes de govern. Un cop dins l'Ajuntament farem assemblees amb els electors on es votarà l'acció política dels nostres regidors amb fiscalització i revocació de càrrec, si cal», va remarcar la candidata.

Joan Gil, candidat situat en el quart lloc de la llista, va voler destacar el mecanisme revocatori que incorpora la candidatura: «Com a primícia a nivell europeu, els nostres regidors signaran una carta de renúncia sense data que els votants podran executar quan ho creguin necessari. Som participatius abans, durant i després».

Finalment, Marta Sánchez, que ocupa el número 10 de la llista, va exposar els motius que la van portar a implicar-se en el projecte: «Visc i treballo a Manresa i tinc canalla petita. Vull millorar Manresa i no m'agrada la disciplina de partits. Vull fer quelcom nou amb democràcia real on tothom pugui participar. És el que vull per als meus fills i que no hagin de marxar a un altre país».

Seguidament, la consellera Clara Ponsatí i el seu advocat i activista pels drets humans, Aamer Anwar van encoratjar mitjançant dos vídeos a renovar forces i persistir en fer política des del poble per fer efectiva la independència. Tots dos donen suport a Primàries Catalunya com a eina «per finalitzar el que els partits van deixar inacabat», van assegurar.

En la segona part van intervenir Uriel Bertran i Toni Castellà en representació de dos dels partits que han decidit fer un pas al costat i donar suport al projecte ciutadà de Primàries Catalunya en aquestes eleccions municipals. Bertran va situar en els fets d'octubre i la seva posterior gestió per part dels lideratges institucionals com l'origen de Primàries Catalunya: «L'1 d'octubre es va produir un desbordament democràtic social que no va anar acompanyat del desbordament institucional. Amb Primàries Catalunya aconseguirem que allò que decideixi el poble ho faci efectiu el propi poble. Transformarem l'1-O en un 26-M». Castellà va voler parlar dels objectius que han portat al projecte de Primàries a presentar batalla en aquestes eleccions municipals: «Els partits enfoquen les eleccions municipals com si no hagués passat res. El mandat de l'1-O és el nostre compromís i cal acabar la feina. Quan s'aixequi la suspensió de la proclamació de la República ens caldran Ajuntaments al servei del control del Territori».

En la part final va ser el torn pel cap de llista de Primàries Manresa, Marc Olivé, el qual va iniciar la seva intervenció per fer balançs dels primers dies de campanya i del que s'ha pogut anar veient. «Cap partit dels que s'anomenen 'independentista' ha fet servir la paraula 'independència'. Parlen de com gestionar les engrunes autonomistes. Els impostos que paguem els manresans marxen a Madrid i no tornen». El candidat també va mostrar la seva preocupació pel fet que ERC, en una interpel·lació directe durant un dels debats, no tanqués la porta a un pacte amb un dels partits del 155, el PSC, per tal d'obtenir l'alcaldia. En aquest sentit, l'alcaldable va demanar a Marc Aloy que en el transcurs de la campanya tanqui definitivament la porta a pactar amb els socialistes.

Olivé va destacar la potent aposta de la candidatura per l'apoderament de la ciutadania i el seu teixit associatiu i el seu teixit associatiu. Pel candidat «aquest és un dels elements claus per tal que la ciutat sigui una de les capitals de la futura República Catalana». Finalment, l'alcaldable va fer una crida als assistents a difondre el projecte de Primàries Manresa, fent boca orella, porta a porta, amb amics, familiars i coneguts. «Nosaltres guanyarem perquè som persones del carrer que parlem amb persones del carrer», va concloure.

L'acte va finalitzar amb una emotiva interpretació dels Segadors per part de Jordi Peiró, número 16 a la llista i músic, que va ser seguida amb entusiasme pels assistents a l'acte i amb crits d'independència al finalitzar la cançó.