Ricard Tàpia és geocercador des de fa anys juntament amb la seva família. Saya1975 és el nom de l'equip que forma amb ells i que li ha permès fer de la geocerca una pràctica familiar.

Què representa per a vostè la geocerca?

Ho puc considerar una forma de vida. La geocerca et permet conèixer gent d'arreu del món i indrets d'arreu del món, llocs que potser no apareixen a les guies de turisme. T'ajuda a educar, a cuidar la terra. I a part, en aquest joc no hi ha edat, tothom és benvingut.

És una pràctica molt estesa?

Hi ha trobades que se celebren on ens podem arribar a reunir entre 2.000 i 3.000 persones i en les quals es fan activitats molts diverses, des d'un sopar fins a un room escape, per exemple.

Quins passos s'han de seguir per crear tresors?

Hi ha certes normes a l'hora de crear-ne, com per exemple que no pot estar a menys de 166 metres d'altres tresors, perquè si no seria molt més fàcil trobar-ne. De fet, jo mateix n'he impulsat un fa poc per la zona de la Seu. Creant una pàgina web dintre de l'aplicació de la geocerca, explico una mica la història de la Seu, ja que la gràcia és que tingui relació amb el punt on es troba, que sigui conegut, i amago allà el tresor. Després, es revisa i, si és viable, ja està operatiu per a tothom.

Es pot saber quants tresors hi ha arreu del món?

Jo i la meva família ja n'hem trobat uns 4.000, però també perquè en fem a l'hora de viatjar i n'hem trobat en països com Itàlia, Anglaterra o França. Vagis on vagis, segur que hi ha tresors amagats.