La poesia i el teatre, i els missatges per viure lliurement les diferències de gènere i la no discriminació per raó d'identitat o orientació sexual van centrar, ahir, l'acte institucional del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, que es va dur a terme a l'ajuntament de Manresa. És el tercer any que se celebra. «Ho fem convençuts perquè, malauradament, encara és necessari posar sobre la taula el rebuig a la discriminació», va assegurar en el parlament de cloenda l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.

La regidora de Dona i Igualtat, Cristina Cruz, va ser l'encarregada d'obrir l'acte. Va remarcar que, tot i el treball realitzat, hi ha molt camí per recórrer ja que l'Observatori Contra l'Homofòbia ha informat que «les denúncies en el primer trimestre del 2019 han doblat les realitzades el 2018». Cruz va destacar que cal continuar treballant perquè les persones «puguem ser i puguem estimar com vulguem».

Tot seguit, l'escriptor i dramaturg mallorquí Sebastià Portell va recitar poemes del llibre Amor sense casa. Poesia LGBTQ catalana. Portell és un estudiós de l'àmbit del gènere i la sexualitat, i ha publicat diversos títols de teatre i narrativa.

En acabar la intervenció poètica, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va fer el parlament de cloenda. En nom de l'Ajuntament de Manresa va expressar «el nostre ferm compromís amb la igualtat, amb el principi de la no discriminació per raó d'identitat o orientació sexual. Perquè sabem que malauradament avui continua havent-hi situacions de discriminació» i que hi ha persones que tenen «por de viure amb plena normalitat la seva orientació sexual». Va destacar que Manresa ha de ser capital «en el compromís permanent i actiu contra tota mena de discriminació».

Després de la intervenció de Junyent es va representar l'espectacle performàtic Perdona, aquest lloc és teu?, a càrrec de la Xixa Teatre. Es tracta d'una obra que va néixer amb l'objectiu de sensibilitzar l'entorn de l'homofòbia, la transfòbia i la bifòbia. I també per aportar consciència sobre la diversitat d'identitats i expressions de gènere, i les diverses orientacions sexuals i afectives.

L'acte institucional forma part de la programació que commemora el 17 de maig. Durant aquest mes ja s'han celebrat diverses activitats i se'n faran de noves al casal de joves La Kampana i a l'Espai Jove Joan Amades. Aquest últim equipament acull l'exposició fotogràfica Vestida de nit, de Queralt Altarriba. Es podrà visitar fins al pròxim 31 de maig. Són retrats que fan palesa la diversitat en les expressions de gènere.