La segona jornada professional que va tenir lloc ahir al matí en el marc de l'ExpoBages d'enguany, centrada en el sector industrial de la comarca, va posar el focus en les tecnologies 4.0, la sostenibilitat ambiental i les energies renovables, i els nous paradigmes en la mobilitat i el sector de l'automoció.

En la taula rodona central, que va ser la dedicada a la indústria 4.0, els 13 experts que van participar-hi van coincidir que les tecnologies 4.0 (el big data, la intel·ligència artificial, la impressió en 3D, la internet de les coses, entre d'altres) estan provocant un canvi profund en l'organització dels mitjans de producció.

Jordi Palmiola, responsable d'indústria 4.0 d'Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, va explicar que, perquè les empreses adoptin aquestes tecnologies amb èxit, «cal que tracin una estratègia» que prevegi com es transformaran els processos de producció i quina inversió hauran de fer en formació dels treballadors.

Palmiola també va destacar que les empreses hauran d'incorporar nous perfils professionals, com ara «enginyers de dades i experts en intel·ligència artificial».

Conveni amb Seat

Seat

En aquest sentit, Pau Gangonells, coordinador de centres de l'empresa especialitzada en formació en pensament computacional i programació Codelearn, va explicar que, tot i que els cursos que ofereixen estan adreçats a nens i adolescents, cada vegada més adults contracten els seus serveis. «Hem signat un acord amb Seat perquè cada any una part de la plantilla aprengui a programar», va apuntar Gangonells.

Per la seva banda, el director del departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la UPC de Manresa, Pere Palà, va assegurar que avui «ja no té gaire sentit» que els graus d'enginyeria ofereixin una formació «ultraespecialitzada», ja que les empreses treballen cada vegada més en projectes que integren sistemes.