ERC i Junts per Manresa han encetat aquest dilluns, amb una reunió de dues hores i mitja a l'hotel 1948, les negociacions per repetir un govern conjunt a la capital del Bages. Ambdues formacions, reconeixen que entre elles hi ha "divergències", però afirmen que "seria difícil d'entendre que no s'arribés a un acord per al proper mandat". La d'avui ha estat una primera presa de contacte i les dues parts s'han emplaçat a seguir pactant.

Regió7 ha estat qui ha avançat la notícia de la trobada, a la qual han assistit Marc Aloy, Cristina Cruz, per part d'ERC, i Valentí Junyent, Joan Calmet i Toni Massegú, de Junts per Manresa.

En un comunicat conjunt difós després de la reunió, els dos partits assenyalen que el resultat de les darreres eleccions municipals significa que "la ciutadania valora positivament" la tasca que han fet des del govern, que presidia Junyent amb el suport dels republicans. Junts era fins ara la força més votada, però les tornes es van canviar el 26-M, quan la llista d'Aloy va guanyar, tot i que per tant sols 10 vots.

L'objectiu de les dues candidatures, apunten, és formar "un govern que ha de significar un projecte renovat, ja que una bona part dels regidors i regidores s'estrenen en el càrrec". Per fer-ho possible, avui han començat a repassar els principals punts programàtics d'ambdues candidatures, i "s'ha evidenciat", diuen ambdós partits, "una bona part de coincidències i la voluntat d'acostar posicions en les divergències".

Una negociació en mans dels pesos pesats de cada partit

El cafè a punt i sis blocs amb els seus respectius llapis sobre la taula esperaven aquest matí a l'hotel 1948 l'arribada de Marc Aloy, Cristina Cruz, Valentí Junyent, Joan Calmet i Toni Massegú. D'aquesta forma, a 2/4 de 10 del matí, ha començat la primera presa de contacte entre les dues formacions que van obtenir més suports el passat 26 de maig.

Qui va pitjar la tecla de trucada, tal i com havia anunciat que faria, va ser Marc Aloy començant per Junts per Manresa la ronda de contactes posterior a les eleccions. Els republicans han estat els primers a arribar i acomodar-se a la sala i, minuts després, ho van fer els de Junts.

Aquesta trobada ha suposat un pas endavant després de la situació de bloqueig a la què s'havia arribat amb els exconvergents assegurant que no hi haurà negociació si els republicans no accepten una situació d'empat tècnic que es tradueixi en una alcaldia compartida i els republicans dient que la volen tots 4 anys per a ells.

Avui s'han pogut dir cara a cara i durant dues hores i mitja el que pensaven. Fins al dia 15, quan se celebrarà la constitució dels ajuntaments, queden onze dies de marge per explorar la possibilitat d'acord.

Si no és així, Junts per Manresa ha assegurat que passarà a l'oposició i caldrà veure si Esquerra opta per governar en solitari amb 8 dels 25 regidors o arriba a algun tipus d'acord amb la resta de forces amb representació municipal: PSC, CUP i Ciutadans.