Valentí Junyent ha estat investit alcalde amb el seu vot i els dels altres 7 de la candidatura de Junts per Manresa que han obtingut representació i dels 8 de la candidatura republicana amb la què han pactat.

Les seves primeres paraules un cop investit alcalde novament han estat d'agraïment als regidors que han dipositat la seva confiança en ell i als ciutadans que ho han fet possible i que amb el seu vot han refermat el lideratge compartit exercit durant el darrer mandat. "Junts donarem un nou impuls a la ciutat", ha dit.

L'alcalde Sanclimens arrenca l'ovació

Junyent s'ha reivindicat com "l'alcalde de tots els manresans" i ha volgut fer dos reconeixements. Un a les persones que han fet possible la tasca pública municipal i, especialment, als alcaldes que han liderat els equips. L'altre a l'"amic" Joaquim Forn que pren possessió com a regidor de Junts per Catalunya a la constitució de l'Ajuntament de Barcelona i tot just després torna al centre penitenciari de Soto del Real.

Després de fer aquesta referència la sala ha esclatat en aplaudiments que han seguit a l'iniciador de l'ovació, l'alcalde Juli Sanclimens present a primera fila amb el diputat manresà de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Antonio Espinosa, i l'exdiputat del PSC al Congrés Jordi Marsal.

Tant el discursos com les promeses i juraments de càrrecs dels regidors d'ERC, JxManresa i CUP a la sessió constitutiva de l'Ajuntament de Manresa han deixat explícitament palesa la voluntat de continuar treballant per la independència de Catalunya.

Junyent: "serviré Manresa ara a l'alcaldia i després allà on sigui"

Valentí Junyent s'ha referit al seu paper a l'Ajuntament de Manresa un cop arribi el 20 de juny del 2020 i deixi l'alcaldia dient que "m'éstimo Manresa i la serviré ara a l'alcaldia i després allà on sigui".

Amb la sala de plens curulla de públic Junyent ha iniciat un any més de singladura com a batlle de la ciutat. En virtut del pacte subscrit amb ERC, abans del 20 de juny del 2020 traspassarà l'alcaldia a Marc Aloy, el cap de la llista més votada amb un estret marge de deu sufragis.

{C}

Junyent entoma un mandat curt amb la mateixa il·lusió de sempre

Junyent entoma un mandat curt amb la mateixa il·lusió de sempre

Els 16 vots que han fet alcalde Valentí Junyent, que comanda d'ajuntament des del juny del 2011, són la primera materialització del pacte l'alcaldia compartida i govern conjunt entre les dues formacions signat divendres a la tarda al parc de la Seu, després de gairebé tres setmanes d'intenses negociacions.

L'acord remarca que els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 han refermat el lideratge a la ciutat de les dues formacions polítiques que han governat en coalició des de febrer de 2016. Els 9.119 vots aconseguits per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i els 9.109 vots de Junts per Manresa (JxM), 18.228 en total, representen més del 56% del suport dels manresans, i els 16 regidors i regidores aconseguits entre totes dues formacions suposen el 64% dels 25 que formen la corporació municipal. Tot plegat consideren que constitueix un aval més que notable a la feina feta en el mandat anterior.

El text de l'acord afirma que "amb la finalitat de donar a la ciutat un govern estable i efectiu, que treballi en favor dels manresans i les manresanes, que sigui capaç de culminar els projectes compartits des del govern de la ciutat, d'afrontar nous reptes i de tirar endavant les propostes programàtiques amb què les dues forces polítiques es presentaven a les eleccions" les dues formacions han decidit subscriure aquest acord de govern per al mandat 2019-2023.

Discurs emocionat d'Aloy

El guanyador de les eleccions, Marc Aloy, ha agraït el paper de Valentí Junyent, Joan Calmet i Toni Massegú, integrants de la comissió negociadora de JxManresa, del seu equip, al que ha dedicat elogis, als ciutadans que han dipositat la seva confiança en ell. Els moments més complexos els ha viscut amb els membres de la comissió negociadora republicana, de la què també formaven part Cristina Cruz i Ramon Fontdevila.

Ha estat quan ha pronunciat el nom del president local d'ERC que el polític republicà ha hagut de fer un esforç de contenció d'una emoció acumulada que gairebé li fa vessar llàgrimes. Però s'ha mantingut ferm i ha continuat la seva intervenció.

El guanyador, l'únic que no presenta candidatura

Es dóna la circumstància que l'únic cap de llista que no ha presentat candidatura per ser alcalde ha estat el guanyador de les eleccions. Ho han fet Valentí Junyent (JxM), Felip González (PSC), Roser Alegre (Fem Manresa) i Andrés Rojo (Ciutadans).

{C}

Aloy diu que s'han hagut de prendre decisions inèdites per pactar amb JxManresa

Aloy diu que s'han hagut de prendre decisions inèdites per pactar amb JxManresa

Junyent ha estat triat alcalde amb els 16 vots de Junts i ERC, Felip González ha recollit els 4 vots del seu grup, Roser Alegre, els 3 de Fem Manresa i Andrés Rojo els dos de Ciutadans.

Aloy ha estat contundent i ha assegurat que aquest mandat "hi posarem el coll" i "ens hi deixarem la pell" per aconseguir "una ciutat millor".

Felip González: "cal un Ajuntament que progressi més adequadament"

El cap de l'oposició, Felip González (PSC) ha afirmat que Manresa és una gran ciutat per viure, però li cal, "un ajuntament que progressi més adequadament".

Un ajuntament que cal que aquest mandat posi els "llums llargs i es pari a reflexionar què vol ser en un horitzó de 15 o 20 anys". Va reclamar l aposta en marxa d'un procés participatiu que defineixi les grans línies estratègiques de la ciutat.

El polític socialista creu que "el futur de Manresa no estarà tan basat en l'organització política del nostre país com ho estarà en complir fidelment amb les instruccions de l'Agenda 2030 de sostenibilitat del planeta".

Ha demanat fer-ho "tots plegats. Fem-ho pels més de 75.000 que som, en honor als que ja no hi són, però sobretot pel futur dels que encara han de venir. Els nostres fills i filles".

Roser Alegre: "els mateixos ocuparan les mateixes cadires"

La cap de files del grup de Fem Manresa, Roser Alegre, s'ha estrenat marcant terreny i amb un discurs combatiu. Per a fem Manresa lluny d'iniciar-se un mandat de canvi "sembla que tot seguirà igual. Seguiran ocupant les mateixes cadires els mateixos de sempre, amb altres noms i cognoms, però els mateixos. I això ens preocupa: ens preocupa perquè ens fa pensar que el panorama pels propers 4 anys seguirà sent el mateix, que la manera de fer política serà la mateixa que fins ara. Que les nostres vides seguiran en mans d'una gestió grisa, d'una gestió que no mira de cara els problemes ni afronta les necessitats reals i els drets de tots els manresans".

Alegre ha lamentat que que l'Ajuntament segueixi amb una gestió política que permeti seguir tenint serveis municipals en mans d'empreses privades, un barri antic "que cau a trossos, una anella verda inconnexa, o una mobilitat pensada en el vehicle privat i no en els vianants. Una gestió que no afronta de cara el greu problema d'habitatge amb el que conviuen moltíssimes manresanes i una gestió que no soluciona que les nostres àvies i avis visquin amb dignitat i a prop dels seus els darrers anys de la seva vida".

La cap de files de Fem Manresa va voler salvar Esquerra d'aquest plantejament assegurant que "tan de bo la voluntat i promeses expressades pel grup municipal d'ERC en campanya i aquests darrers dies de fer una aposta per un canvi de model, un canvi de lideratge, un canvi en pro de la majoria dels ciutadans de Manresa sigui real i no quedi imprès només sobre paper. Mentrestant no es demostri, però, nosaltres serem aquí per recordar-vos les vostres promeses i fer-vos paleses les necessitats diàries de les manresanes".

Andrés Rojo: "la prioritat serà exclusivament per als independentistes"

El cap de llista de Ciutadans, Andrés Rojo, s'ha reivindicat com l'oposició real a l'eix nacionalista i com "l'alternativa útil, ja que segurament el govern que es formi la seva prioritat serà exclusivament per als independentistes".

Segons Rojo, encara pitjor és que "no tenen el lideratge ni la capacitat per fer els canvis necessaris perquè Manresa no perdi el tren de la modernitat, el desenvolupament sostenible i, sobretot, el progrés i la creació d'ocupació. Hem de lluitar perquè Manresa ocupi un lloc molt important en el mapa de ciutats. Som el cor de Catalunya i com a tal el nostre compromís és que realment Manresa sigui el cor de Catalunya".